Wanneer ik praat over user generated content (UGC) tegen mensen die niets met media te maken hebben, behalve dan dat ze ze consumeren, merk ik dat dat toch veelal het imago heeft van knutselaars op zolders met computers. Ondertussen is er natuurlijk een groeiende groep die UGC serieus neemt en er gebruik van maakt. Inmiddels zijn ook de traditionele media steeds meer op weg om UGC in te zetten. En straks wordt het dus ook steeds lastiger om nog termen als ‘nieuwe media’, ’traditionele media’ en user generated content te gebruiken, aangezien de scheidslijnen vervagen.

ugc.jpgEr is in ieder geval een steeds actiever wordende content generating user. Zo bleek vandaag dat een scholier een fimpje heeft gemaakt, vlak na de treinbotsing in rome. Bij dit soort gebeurtenissen zijn doorgaans geen camera’s aanwezig. Althans, niet van tv-stations. Maar aangezien de meeste mobiele telefoons tegenwoordig een camera hebben, waren er natuurlijk voldoende camera’s ter plaatse. En De Telegraaf maakt gebruik van zulk materiaal.

Een ander voorbeeld is een filmpje waarop Belgisch minister Daerden wordt geinterviewd terwijl hij duidelijk te veel heeft gedronken. Dit fimpje verspreid zich nu in hoog tempo over het net, en wordt vervolgens opgepikt door de main stream media. Zou zomaar eens aan het eind van het 8 uur journaal kunnen zitten, vanavond.

Ondertussen zijn er allerlei initiatieven die inspelen op het gegeven dat er overal mensen rondlopen die in staat zijn dingen vast te leggen. En vaak eerder en sneller dan de media waarvan we het gewend zijn. Een voorbeeld is skoeps.nl of straks hier.nl van Ilse Media, met lokaal nieuws van ‘lokale mensen’ als aanvulling op NU.nl.
Weer een ander voorbeeld is VideoTalent.nl. Dit is een onlangs gestart intitiatief van van de NCRV waar internetters hun zelfgemaakte video’s kunnen uploaden en delen met andere internetters. Niets nieuws, zou je misschien denken, maar het materiaal wordt gebruikt in televisieprogramma’s als Man Bijt Hond, Villa Historica en De Verbouwing. Zodoende komt het ‘internetmateriaal’ uiteindelijk toch op ’traditioneel kanaal’ de televisie terecht.

Aldus wordt de content generating user steeds belangrijker en het medialandschap steeds complexer.

Categorieën: Artikelen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *