iPhone, klaar om mee te bellenVandaag is het precies een maand geleden dat ik m’n iPhone in ontvangst nam. Voor me meegenomen uit de VS. Ik ga hier geen review schrijven want die zijn er al heel erg veel. Ik kijk slechts kort teurg op de afgelopen maand.

Het begon natuurlijk met het bruikbaar maken van het ding, ofwel activeren. Immers, de iPhone wil in beginsel alleen functioneren met een AT&T sim. Dat is eigenlijk allemaal erg eenvoudig te doen (doordat daar goede tools voor zijn). Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om er andere dan standaardprogramma’s op te zetten. Als je dat gelukt is heb je eigenlijk gewoon een iPod Touch; een mooie iPod met een touchscreen. Om er ook een telefoon van te maken moet je hem unlocken. Dat is wat spannender, maar ook daar zijn telkens betere methoden voor.

En wat heb je dan? Met opzet heb ik het niet over de specificaties van het apparaat. De afgelopen maanden hebben allerlei mensen hun mening gegeven over de iPhone waarbij het vaak ging over het onbreken van UMTS of het aantal megapixels van de camera of de opslagcapaciteit of zelfs ‘hij wordt teveel gehyped’. Dat vind ik allemaal niet zo zinnig. Het gaat om het gebruik, dus vanuit dat perspectief geef ik mijn lijstje.

Laat ik het proberen te vangen in drie redenen om een iPhone te kopen en drie om het niet te doen. Ik begin met het laatste:

  1. De prijs. Zoals gezegd komt die van mij uit de VS en met de huidige koers is $399 ongeveer 300 euro. Dat is het mij meer dan waard. Straks (waarover later meer) zal de iPhone in Europa 399 euro gaan kosten. Dat is voor veel mensen veel geld. Je hebt dan natuurlijk wel een iPod – de iPod Touch kost 299 euro – en een telefoon in één, maar toch.
  2. De iPhone is niet geschikt om snel en veel mee te communiceren. Het toetsenbord, een ‘on screen keyboard’, is daarvoor gewoonweg te beprerkt. Doordat de toetsjes niet voelbaar zijn, het zijn immers geen echte knopjes, kunnen je vingers zich niet oriënteren waardoor je veel typefouten maakt. Dat gaat na verloop van tijd beter en autocorrectie helpt ook mee, maar het blijft behelpen. Overigens is de ernst van dit minpunt sterk afhankelijk van wat je gewend bent. Heb je nu een gewone gsm dan is alles meegenomen en zal je vinden dat je makkelijk een mailtje kan sturen. En dat is ook zo. Ben je een BlackBerry of gelijksoortig apparaat gewend, dan vind je het vermoedelijk tegenvallen.
  3. De iPhone is nog niet te koop in Nederland. Het zou best kunnen dat dat nog tot mei volgend jaar duurt. De eerste exemplaren zullen waarschijnlijk snel uitverkocht zijn, en dan zou de iPhone dus pas in augustus echt goed te koop zijn. Volgende maand gaat de iPhone in Duitsland in de verkoop, en in de VS is dat zoals gezegd al langer het geval. Maar een buitenlands exemplaar heeft als nadeel dat je óf moet gaan knutselen, óf een buitenlands abonnement moet gebruiken wat natuurlijk duur is, óf het zonder telefonie/gprs moet doen. (Overigens denkt Apple dat van de 1,4 miljoen verkochte iPhones 18% is gekocht om ze vervolgens te unlocken.)

En dan de top 3 om er zo snel mogelijk eentje te pakken te krijgen:

  1. De iPhone heeft, of beter gezegd ís een droom van een user interface. Druk hem bij iemand in z’n hand en binnen luttele seconden hoor je muziek, speelt er een filmpje van YouTube en staat er een website open. Oftewel: iedereen kan hem bedienen. En dat is nu zo vaak het probleem bij mobieltjes; ze kunnen steeds meer maar weinigen snappen hoé, waardoor veel mensen alleen bellen met hun hippe gsm.
  2. De iPhone zorgt voor een stimulans van mobiel internet. Leuk voor de industrie, maar vooral ook voor de gebruiker. Er is namelijk al heel veel beschikbaar via mobiel internet. Sterker nog: omdat de iPhone een ‘echte’ browser heeft, dus niet eentje die alleen voor mobieltjes geschikt gemaakte websites kan openen, kan je in principe zelfs alle websites openen die je thuis of op het werk ook gebruikt. En aangezien we voor steeds meer doeleinden internet gebruiken is het zeer prettig dat je dat nu dus overal en altijd kunt doen. Thuis of op kantoor via WiFi en anders via gprs.
  3. De iPhone is leuk. Dit is natuurlijk een combinatie van andere factoren, waaronder punt 1 en 2, maar wel cruciaal. Doordat het leuk is om ermee te spelen, ga je ook gebruik maken van de functionaliteiten. Zo maakt de iPhone echt goede foto’s die je met gratis tooltjes ook heel gemakkelijk meteen op internet zet zodat anderen ze kunnen bekijken. Leuk en makkelijk. Ik ken weinig ‘gewone’ mensen die dat met hun mobieltje kunnen en doen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het laten zien van foto’s of filmpjes van de kinderen of van serieuzer aard. Zo heb ik laatst een aantal presentaties van de Crossmediaweek in de trein zitten kijken; met koptelefoon en mooi scherm werkt dat gewoon heel goed.

Natuurlijk had dit ook een lijst van 20 punten of zelfs meer kunnen zijn. Wellicht helpt het je als je nu twijfelt of misschien heb je zelf een heel ander pluspunt in gedachten. Laat het vooral weten.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *