De Apple Watch verscheen precies een maand geleden (in het buitenland) en ik heb ‘m sindsdien om m’n pols. Meest gestelde vraag van mensen die het opvalt dat ik er een draag is natuurlijk “En, bevalt het?”. Om maar meteen met het (voorlopige) oordeel te komen: ja, hij bevalt prima. Maar hij is absoluut niet onmisbaar.

Toen ik de doos openmaakte dacht ik eerst dat ze me de verkeerde hadden gestuurd. Er is namelijk een 38 mm en een 42 mm versie. watch_tijdIk had van papier beide formaten geknipt (ja, echt) en op m’n pols gehouden om een overwogen keuze te kunnen maken.
Je wil zo klein mogelijk omdat te groot lelijk is, maar je wil zo groot mogelijk omdat het scherm toch al zo klein is. Hoe dan ook, ik had de grootste besteld en dacht de kleinste ontvangen te hebben. Anders gezegd: hij oogt klein. En licht. Hij is lichter dan het horloge dat ik normaal draag. Overigens gaat het hier over de sportversie.

watch_whatsappDan het gebruik. De notificaties zijn handig. Je voelt een klein trilletje bij elke notificatie, het geluid heb ik meteen uitgezet, en je kijkt daardoor veel vaker op je horloge dan normaal. Daar staat tegenover dat je niet te pas en te onpas je telefoon tevoorschijn haalt. (Dat doen we inmiddels meer dan 200 keer per dag.) Ik denk dat een snelle blik op je horloge beter is, als mensen daar maar een beetje aan gaan wennen en niet denken dat je haast hebt of weg wil.

watch_activity-trackerIk ben nog niet erg enthousiast over de apps. Gelukkig komen er in hoog tempo nieuwe bij. Ik vraag me nog wel af wanneer een app op de smartwatch handiger is dan op je telefoon. Die heb je immers ook bij je. Voorbeelden waar het wel handig is, zijn navigatie: lopen door de stad en een trilletje voelen als je moet afslaan. En Runkeeper (of andere sport apps) waarbij je al rennend of fietsend makkelijk je voortgang of hartslag in de gaten kan houden. Met de sensoren in de watch zijn natuurlijk nog veel meer spannende apps te bedenken, zoals het stressniveau van reizigers op Schiphol in de gaten houden, maar daar is het wachten nog op.

watch_calendarSiri vormt in theorie de toegang tot een bron van informatie die je makkelijk kan raadplegen met je stem. Dat kan inmiddels ook in het Nederlands. Het zit alleen nog niet in m’n systeem om het ook te gebruiken. Op m’n iPhone gebruik ik het nooit, en op m’n horloge nog weinig. In de auto met je stem informatie opvragen klinkt wel als een praktische toepassing. Ook kan je reageren op iMessage berichtjes bijvoorbeeld door je reactie in te spreken en die als geluidsbestand of omgezet naar tekst te versturen.

watch_in-autoHet is kortom echt nog een nice to have en geen need to have. Betere apps gaat wellicht nog helpen. En betalen natuurlijk; Apple Pay is in potentie een superhandig toepassing. Er zijn geruchten dat Apple Pay al deze zomer in België beschikbaar komt, dus dan komt het dichtbij.

Als extensie van de mobiele telefoon was mijn Google Glass praktisch nog niet werkbaar. De logica van notificaties die ‘naar je toe komen’ in plaats van je telefoon voortdurend te moeten checken is min of meer hetzelfde. Met de Apple Watch kan ik gewoon over straat, dus vooralsnog geef ik het concept slim horloge de meeste kans.

Oh ja, en wordt beweerd dat het verboden zou zijn om auto te rijden met de Apple Watch om je pols. Ik wacht dat rustig af…