KPN maakt bekend dat er in Nederland 23.000 i-mode abonnees zijn. Dat er in de koppen staat dat i-mode ‘de 100.000-grens passeert‘ is verwarrend; dat is inclusief Duitsland. Het doel van KPN was 100.000 klanten aan het eind van het jaar. Met een groei van 6 duizend per maand zal dat niet gaan lukken, ondanks het feit dat KPN de prijs inmiddels enorm verlaagd heeft, van € 199 naar € 99, en bovendien medewerkers en familieleden voor een ‘zeer scherpe prijs’ i-mode geeft. Hoewel KPN het ontkent, is dit allemaal natuurlijk wel ingegeven door tegenvallende verkoopcijfers.

Ik geloof totaal niet in het concept van i-mode. De reden is dat het gewoon een mobiele variant van – het geflopte – ‘Het Net’ is. Het Net was een soort afgeschermd namaak internet, met een aantal voorgeselecteerde sites. Natuurlijk willen mensen dat niet. Welnu, i-mode schotelt je opnieuw een aantal voorgeselecteerde sites voor. Dat is misschien even leuk, maar er komt een moment dat je de sites wil bezoekn die jij zelf wil. Enige redding zou kunnen zijn dat veel mensen een leuke i-mode site zouden gaan maken. Dat heeft immers ook het succes van internet (mede) bepaald.

Nee, mijn voorkeur gaat dan toch uit naar een apparaat als de XDA. Even afgezien van de voor- en nadelen van het apparaat zelf, je kan er alles mee wat i-mode kan, maar dan echt. En nog meer. Ik heb even een kijkje genomen op de i-mode site. Ik lees daar: altijd online voor een vast bedrag per maand en maar 3 cent voor het verzenden van een e-mail van 1000 tekens! Als ik dat nu eens vergelijk met een gprs-abonnement en een XDA-achtig apparaat: ik ben altijd online zonder een vast bedrag per maand (ik koop data in) en het versturen van een email kost mij nog geen 1 cent! (1 Mb = €5 dus 2 k = €0.009). Ander concreet voorbeeld: als ik maar twee keer in een maand op de A2 in de file heb gestaan, heb ik ook maar twee keer de verkeersinformatie opgevraagd. Dat heeft me dan ook maar twee keer enkele kb’s gekost, en dus enkele eurocenten. En niet de 5 Euro van i-mode. Kortom: in mijn ogen is er niets mis met het apparaat maar deugt het hele dienstenmodel van i-mode niet.

Categorieën: Opinie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *