Gezien de honderden bezoekers gisteren zijn er blijkbaar veel mensen benieuwd naar de eerste ervaringen met Versatel nieuwe stijl. Overigens zijn er nu ongeveer 20.000 nieuwsgierig genoeg geweest om het nieuwe 20 mbit abonnement inclusief voetbal te nemen. Daarvan zijn 19.000 internetabonnees. (kwartaalcijfers van Versatel.) Doel van Versatel was – en is – om 100.000 abonnees te hebben aan het eind van het jaar. Dat is nog een flinke weg te gaan, maar het is natuurlijk goed mogelijk dat velen toch eerst even de kat uit de boom hebben gekeken, of dat nog steeds aan het doen zijn. En dat lijkt ook wel terecht. Oordeel zelf. (Overigens zegt Versatel zich geen zorgen te maken (video))

Zoals ik gisteren schreef, lijkt het televisiegedeelte nu ook prima te werken. Vuurdoop is natuurlijk het voetbal. Ik kan nu al Nederland 1,2,3 kijken, maar dat kon ik al via de kabel. De emaildienst is nog niet operationeel, maar met de pijltjestoetsen van de afstandsbediening heen en weer klikken over een on screen niet-qwerty-toetsenbord… Nee, dat wordt niks. Het gaat mij dus om het voetbal.

En om internet. Want hoewel er veel gediscussieerd wordt over de prijs van het abonnement, en koppen als “Nederlanders willen niet betalen voor voetbalwedstrijden”, blijf ik erbij dat beiden geen recht doen aan waar het hier om gaat. De propositie is: tot 20 mbit adsl en een jaar lang alle wedstrijden in de Erdivisie live, voor € 40 per maand. Leg dat naast ADSL van KPN (3 Mbps, XS4ALL: €59,95, Planet: €54,95, Direct ADSL: €49,95) en mijn afweging is gemaakt. ADSL wordt dus sneller (tot 20 mb moet haast wel sneller zijn dan 3 mb) en ik krijg het voetbal cadeau. Enige heikele punt was natuurlijk dat Versatel met Samsung ‘iets nieuws ging doen’ (waar hebben we dat eerder gehoord?) en dat het spannend zou worden of het allemaal op tijd zou gaan lukken. Die gok heb ik genomen, en ik rapporteer de ervaringen.

Overigens loopt alles volgens plan en op schema volgens Versatel. Of dat ook zo is, is moeilijk te beoordelen. Laat ik voor mezelf spreken: alles werkt, maar niet optimaal. Want hoe staat het nu met de internetverbinding? Op veler verzoek hier dan wat cijfers.

tucows.jpgIk heb de afgelopen dagen regelmatig een aantal testjes gedaan en bij downloads gelet op wat windows zelf aangeeft. De resultaten lopen nog sterk uiteen. In de meeste gevallen is de snelheid rond de 3 Mbps. Daarmee is alles dus nog zo’n beetje bij het oude 🙂 Er zijn helaas ook flinke dips.

Meting bij mordax.nl

Suggesties voor goede manieren om de verbinding te testen en/of monitoren, zijn welkom.

Op verzoek (zie recties), hier een screenshot van de download van het bin bestand van de Versatel server. Wel snel, maar zou toch nog flink sneller moeten.
Versatel_downloadtest.jpg

Categorieën: Reviews

4 reacties

gert · 4 augustus 2005 op 17:51

Vanmiddag de verbinding gekregen. De installatie ging zonder problemen. Problemen met modem omdat die af en toe ‘onzichtbaar’ is. Nadeel is dat ik DHCP op LAN niet kan uitzetten. Ik maak gebruik van vaste IP-adressen.

Gert · 4 augustus 2005 op 17:53

Graag emailadres onzichtbaar maken of niet verplicht stellen. Testen doe ik op dit moment met Nuria (www.nuria.nl). Dit programma test de verbinding elk uur.

gromit77 · 5 augustus 2005 op 16:35

En wat zijn de resultaten als je gaat testen van de versatel server?

www2.versatel.nl/100mb.bin

Elwin · 6 augustus 2005 op 16:08

Bij mij is het sinds gister aangesloten en het ging niet allemaal vlekkeloos, maar het werkt wel! 😀

En hoe! Die 100MB.bin bestanden doen er 1,5 minuten over! 😀

Wel heb ik wat te klagen over het instellen van de modem, NAT instellingen enzo.. het werkt allemaal nog niet zoals ik het graag zou willen..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *