Versatel 20mb en EredivisievoetbalVandaag was het zover: ik zou aangesloten gaan worden door Versatel, op 20Mb ADSL en Eredivisievoetbal. Naar ik begreep als één van de eersten in Nederland. Van veel mensen heb ik gehoord dat zij eerst even de kat uit de boom wilden kijken, voordat ze dit zeer innovatieve abonnement al dan niet zouden bestellen, dus voor hen zal ik hier mijn bevindingen beschrijven. Overigens doe ik dat in het Nederlands. Ik neem na wikken en wegen toch maar weer die vrijheid, mede afhankelijk van het onderwerp. Dit lijkt me zo’n ‘binnenlandse aangelegenheid’.

Het Versatel modem in m'n kastjeTussen 12:00 en 18:00 uur zou hij komen, de Versatel monteur, en om 14:30 uur was hij er dan. Niet slecht. Ik had alles netjes klaargelegd, om aansluiten maar vooral zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. De splitter en het modem waren dan ook in een mum van tijd met elkaar verbonden. Gespannen staarden we samen naar een veelheid aan ledjes op het multimedia modem, die maar niet permanent wilden gaan branden, maar bleven knipperen en zelfs met grote regelmaat van groen in rood veranderden. Overigens is het modem niet erg innovatief vormgegeven, maar goed, die verdwijnt toch onderin een kastje. “Misschien dat uw lijn nog niet gereed is gemaakt in de centrale”, zei de monteur. En terwijl hij belde met het control centre checkte ik de aansluitingen nog maar even. De telefoon en het modem bleken verwisseld te zijn op de splitter. Enerzijds slecht nieuws omdat mijn vertrouwen in de monteur daarmee een flinke deuk opliep, anderzijds goed nieuws omdat ik weer in de race was. Na omwisselen veranderden rode lampjes in groen en knipperen in branden. Ook ‘inet’ stond op groen, hetgeen betekende dat het modem online was.

Bij openklappen van de laptop verschijnen maarliefst zeven draadloze netwerken, maar geen van de access points heeft een naam die ook maar lijkt op iets van Versatel. De monteur weet ook niet wat de naam is, dus besluit ik eerst maar eens een kabel in het modem te steken – in de ingebouwde 4-port switch – en te kijken of de verbinding werkt. Na opnieuw veel bellen met control centre – de monteur vraagt me of ik toevallig een Nokia oplader heb… Hoeveel zou hij vandaag al hebben moeten bellen met control centre, vraag ik me af… – blijkt dat slechts twee van de 4 poorten bruikbaar zijn, en dat blijken dan ook nog 3 en 4 te zijn. Dat bedenk je niet natuurlijk. Wanneer mijn kabel in poort 3 zit heb ik inderdaad internet. Gelukkig!

De Versatel digitale decoderIk besluit het draadloze gedeelte op een later tijdstip zelf uit te gaan zoeken, en ben nu beneieuwd naar de decoder. Wanneer die uit de doos komt, kan je niet anders dan enigzins teleurgesteld zijn. Hij ziet eruit als een jaren ’80 Atari spelcomputer. Maar de monteur, die het wel met me eens is, verzekert me dat het apparaat technisch zeer hoogwaardig is, en dat er fantastsiche dingen mee gedaan kunnen worden. Controleren of iets echt buitenspel was, even terugspoelen, even vanachter het doel kijken, enzovoort. Ik word weer enthousiast. Modem wordt verbonden met decoder, decoder met tv. Power on… (tromgeroffel)… foutmelding! En weer bellen met control centre. Na veel uit en weer aan zetten en bovendien een tweede decoder wordt vastgesteld dat er ‘iets’ blijkbaar nog niet klaar is. Jammer.

De foutmelding...Al met al heb ik nu dus een snelle internetverbinding. Op zich ben ik daar natuurlijk blij mee; ik betaal minder dan ik aan KPN deed, en heb een flink snellere verbinding, al moet dat in de praktijk nog blijken natuurlijk. De bonus, het voetbal, heb ik nog niet gekregen. Mij is beloofd dat het een kwestie van dagen is totdat ik word gebeld en de televisiedienst inderdaad gaat werken. Ik wacht in spanning af.

Nog een afstandsbediening erbijEigenlijk is dit dus nog geen review. Voordat ik de dienst(en) goed kan beoordelen moet alles natuurlijk eerst werken. Ik zal de komende dagen in ieder geval wat snelheidstestjes uitvoeren zodat duidelijk wordt wat ’tot 20 mb’ in de praktijk inhoudt. Zodra er wat te vertellen valt, volgt de volgende editie van ‘The Versatel Chronicle’. Wordt vervolgd dus, al hoop ik niet dat er veel edities zullen verschijnen.

Vragen en opmerkingen zijn natuurlijk welkom.

Categorieën: Reviews

13 reacties

Jarco · 1 augustus 2005 op 11:15

Satplaza is inmiddels ook begonnen met een geheel eigen site waarop gedurende langere tijd de nieuwe Versatel service ADSL 2+/20 Mbit. Inmiddels hebben een aantal van onze redacteuren dit product in bezit en is sinds gisteren een aanvraag voor een nieuwe abonnement in behandeling genomen en zullen we deze geheel volgen. Hier moet Versatel bijvoorbeeld ook een bestaande ADSL aansluiting van KPN zelf afmelden.

Dorrit · 1 augustus 2005 op 11:58

Bij mij ging het smoothless. Ik had dan wel al zelf gechecked bij Tiscali of mijn adsl verbinding al was overgedragen. Hoewel ik geen officieel uitziende KPN plug had (KPN had er ooit een paar in elkaar gedraaide draadjes achtergelaten), wist de monteur er wel raad mee. We hebben uitgebreid overlegd over mogelijkhden waar de modem te plaatsen (meter kast, alwaar ik al een stopcontact de avond daarvoor had aangelegd) en bestaande zwaarverouderde telefoondraaden op werking getest. Er waren wat kleine problemen maar allemaal oplosbaar. De monteur heeft ook nog een extra telefoon contact voor mij gemaakt.

Het was een druk bezette dag bij mij thuis waardoor ik de monteur merendeel zijn gang liet gaan. Ik voorzag hem van koffie en koekjes en hoopte op een goede afloop.

En zo geschiede… alles werkte en ik had er een groot gat in mijn draagmuur bij voor de kabel naar de decoder en dus dat extra telefoon contact (UTP punt?).

Enige minpunt is dat ik maar 4 MB heb. Dat is toch aanmerkelijk minder dan de 20 MB beloofd. Daar moet ik toch eens versatel over bellen.

Nu ga ik UPC opzeggen. Want ned 1,2,3 is wel voldoende, de rest is toch bagger… hoewel ik natuurlijk wel een beetje de ladies zender net 5 zal missen.

gegroet,

Dorrit

Helmer · 3 augustus 2005 op 14:40

Leuk….ik ben blij dat er ook mensen zijn waar het WEL werkt. Ik ga pas op 1 nov a.s. over (omdat mijn huidige abo tot die datum loopt). ik hoop dat de migratie (van BBNed/Demon naar Versatel) goed loopt.

gromit77 · 3 augustus 2005 op 17:30

Tja..

Ik begin hier ook nu te twijfelen, maar aangezien ik al een bagger demon lijntje heb, de BBNET migratie naar 4mbit heeft blijkbaar mijn modem verkeerd ingetraind en daardoor is mijn lijn super instabiel geworden, ook na de downgrade is mijn lijn slecht gebleven.

Dus heb heb ik de overstap naar ADSL2+ maar gemaakt.

Over een week of 4 komen ze de boel hier aansluiten, hopelijk gaat het overzetten van BBNET naar Versatel goed.
Maar ik begin wel te twijfelen of ik er goed aan gedaan heb.

Krijn · 3 augustus 2005 op 17:41

Voor de goede orde: alles werkt nu wel (zie volgende editie). Hou hoop dus! 🙂

Hans · 8 augustus 2005 op 13:55

Mijn eerste weekje Versatel zit er nu op. Vorige week maandag werd de monteur tussen 13 en 18 uur verwacht. En ja hoor, om 14.00 stapte een opgewekte jongeman naar binnen met twee fraaie dozen. Na alle forumverhalen gelezen te hebben was ik tamelijk skeptisch geworden en na jarenlang bij de “beste Internet provider van Nederland” te hebben gezeten, nam ik eigenlijk een onverantwoord risico. Mijn meterkast had ik jaren terug al netjes voorzien van een klein patchpaneel met UTP Cat 5 naar de diverse kamers. Het was voor de monteur dus een eitje. Stekker er in, UTP kabel in poort 3 (1 en 2 zijn voor de decoder gereserveerd). Laptop op poort 4 en even later kreeg ik een IP adres van het multimedia modem. Het eerste wat ik wilde zien was de download snelheid. Ik was aan zo’n 600-700KB (5 tot 6Mbps) gewend met mijn 8Mb abonnement op zo’n 1250 meter van de centrale. Newsleecher aangezet en in no time kwam ik tot rond de 1500KB (12Mbps). Niet slecht, hoewel nog geen 20Mb.
De volgende stap was de decoder. Kabeltje van wandcontactdoos in de woonkamer naar de decoder en de SCART naar de tv. Connecting to Server … en ja hoor: het Versatel menu. Alleen geen TV en de trailers en testfilms vertoonden het beeld van een mislukte DivX film. Na een dag of twee hoopvol de decoder te hebben opgestart en talloze resets (Rode knop + pijlomhoog indrukken) kreeg ik dan toch het beloofde beeld. En wat voor een beeld! In één woord schitterend. Die paar haperingen neem ik nog voor lief, dat wordt vast nog glad gestreken. Inmiddels vijf TV kanalen en een paar testwedstrijden. Nu nog een lekkere vette plasma aan de muur en genieten maar. Als dat zo doorgaat gooi ik Casema eruit (14,95/mnd). Mijn vorige abonnement kostte mij 70 euri, dus mag ik ook financieel niet klagen.
Een tevreden Versatel gebruiker

Krijn · 8 augustus 2005 op 14:57

Hans, dank voor je reactie. Mijn internetverbinding is nog wel een stuk trager dan de jouwe, maar misschien dat dat dus nog bijtrekt. Ik zal ook weer eens wat uitvoeriger met m’n decoder aan de slag gaan. De reset-methode die beschrijft, kende ik niet, dus dat zal ik sowieso een keer doen. Binnekort de uitslagen 🙂
P.S. Het gaat mij er overigens vooral om hoe het dit weekend zal gaan, bij “de aftrap”.

Rik · 8 augustus 2005 op 17:29

He boy’s

Wat voor kabel zit er tussen het modem en de decoder.
En wat voor protocol gaat daar dan overheen.

krijn · 8 augustus 2005 op 17:35

‘Gewoon’ een ethernetkabel.

Phong · 11 augustus 2005 op 11:06

Ik kom bij de club

Gister zijn er 3 monteurs geweest van 15:00 tot 18:00
(en alle kabels had ik al laten leggen)
voor het instaleren van de Versatel apparatuur.
Helaas bleef het Inet lampje branden.
De monteurs bellen me over 3 dagen terug of het lapje al uit is.

zoe · 23 augustus 2005 op 22:58

Ik ben erover aan het denken om ook versatel te nemen, maar ik twijfel nog erover, ik vraag me af of het echt de beloofde snelheid zal zijn, ik heb pas geleden gelezen dat het eigenlijk maar 10mb is in een krant (maar ook dat is nog snel), of er vaak storingen zijn in de verbinding of het televisie beeld, moet je naast het internet abbonnement van 40 euro ook nog kosten betalen voor een telefoon verbinding en hoeveel zou dat zijn en wat is de upload snelheid?
Alvast dank aan degene die ervaring heeft met het abbonnement deze vragen voor me kan beantwoorden. Mijn mail adres is regal_thorn@hotmail.com

Krijn · 24 augustus 2005 op 10:30

@Zoe,
ik zou zeggen, lees even de andere berichten die ik geplaatst heb, daarin worden al je vragen beantwoord.

boR · 25 september 2005 op 20:27

Denk dat ik ook ga voor 20mb voetbal plus 5 euro bellen . Maar vraag mij af welke termijn, is 3 jaar nou wel of niet verstandig?
h.g. boR

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *