alice_logo.jpgAfgelopen week werd Alice gelanceerd. Een nieuw brand, eigendom van Telecom Italia, dat de DSL-markt – die in Nederland wordt gedomineerd door KPN – wil betreden. Met een scherp geprijsd aanbod en de mogelijkheid om per maand te kunnen opzeggen, moeten bestaande breedbandgebruikers verleid worden om over te stappen.

De lancering vond plaats in De Kas in Amsterdam met zo’n 30 journalisten en enkele ‘internetrelaties’. Tot zover niets nieuws. Ik had twee dagen vantevoren met collega Vincent Everts zitten experimenteren met Operator11, een tool waarmee je eenvoudig zelf video kan broadcasten via internet. Ook de mensen van Alice leek het een leuk idee om de persconferentie op deze manier voor een groter publiek toegankelijk te maken. We hadden nog wat hulp ingeroepen en dus zaten we ’s ochtends klaar met twee Macbooks met aan elk een DV camera.

Operator11 bij persconferentie AliceZodra de persconferentie gestart was gaf ik de url waarop de beelden te zien zouden zijn door aan de webmaster van Alice.nl en aan Marketingfacts. Vooral die laatste zorgde ervoor dat er binnen enkele minuten een behoorlijke groep van kritisch geïnteresseerden aan het meekijken was. Daarbij volop gebruik makend van de mogelijkheid om direct commentaar te geven op hetgeen gezegd werd in de persconferentie, zowel via de chatbox in Operator11 als natuurlijk ook via Twitter.

Deze interactieve component gaf de bijeenkomst zeker iets extra’s. Voor mij, omdat ik alle commentaren kon volgen. Maar ook tijdens de vragenronde waarbij iemand in de zaal hardop enkele vragen kon stellen die door mensen vanaf thuis of kantoor via de commentaarmogelijkheid waren gesteld. Sterker: de mensen die het geheel op afstand volgden hadden veel meer vragen dan de aanwezige journalisten (Erwin Boogert uitgezonderd, die zorgde dat hij genoeg materiaal had voor zijn publicaties).

Het geheel verliep zeker nog niet vlekkeloos. Grootste obstakel vormde de internetverbinding. Of beter gezegd: de afwezigheid er van. Er was geen internet beschikbaar in De Kas, waardoor Vincent en ik onze umts/hsdpa-wifi-routers hadden ingezet. Natuurlijk is dit niet ideaal voor videostreaming, zeker niet wanneer de journalisten de verbinding ook nog eens gaan gebruiken. In mijn ogen was dit een behoorlijke misser van de organisatie want niet zelden las ik “als deze videoverbinding representatief is voor Alice dan stap ik niet over”, of iets van gelijke strekking.

Toch was het open karakter van de bijeenkomst een voorbode van hoe persconferenties in de toekomst mogelijk zullen zijn. Fysieke aanwezigheid blijkt zeker geen noodzaaak om het goed te kunnen volgen. Goed geluid, redelijke video en de slides van de presentatie zijn samen voldoende om virtueel aanwezig te zijn.

Enkele jaren geleden werd onder bloggers de slogan gebezigd “persberichten zijn uit”. Mogelijk wordt dat nu “personferenties zijn uit”?

Categorieën: EventsOpinie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *