po_logo.gifVanmiddag was de Expertmeeting E-democracy in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Guido van Nispen was een van de initiatiefnemers van het evenement. Overigens waren de vele reacties op de presentatie van Meus vd Poel tijdens het door Guido en mij georganiseerde Blognomics begin dit jaar mede aanleiding voor de bijeenkomst van vanmiddag. Guido lichtte dit gisteravond al toe tijdens zijn optreden met Meus in Tros Radio Online.

De expert meeting was snel ‘geprogammeerd’ met korte presentaties die de thematiek van verschillende invalshoeken belichtten, afgewisseld met een korte vraag van de dagvoorzitter. De presentaties waren van:
Krijn van Beek – Directeur Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO)
Piet van Rijn – project manager van e-Parlement
Meus vd Poel – Partner bij Politiek Online
Jack van Driel – IBM Advocate & Paradoxiologist
Desmond Jas – Manager Public Sector bij Cisco Systems
Hans Laroes – hoofdredacteur NOS Nieuws

De meeting werd afgerond met een panel van drie 2e Kamerleden, Martijn van Dam (PvdA), Eske van Egerschot (VVD) en Pieter Omtzigt (CDA), gevolgd door een afsluitende plenaire vragenronde.

Het was een interessante middag waarin bleek dat e-democracy allerminst dood is. Sterker: de nieuwe communicatiemogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat het voor mij als burger heel eenvoudig is geworden om rechtreeks met ‘mijn volksvertegenwoordiger’, i.c. een kamerlid, te communiceren. Voor dat kamerlid wordt het echter steeds moeilijker om aan de verwachtingen te (blijven) voldoen. Per dag 100-150 emails persoonlijk beantwoorden is natuurlijk een onmogelijke opgave. Martijn van Dam zei het treffend: waar je vroeger een brief en postduif nodig had om een de politici aan te schrijven, staan de spreekwoordelijke sportwagens nu in files bij hem voor de deur…

Alle presentaties zijn opgenomen door de NOS en zullen als podcast ter beschikking komen. En Adriaan was er om echte mooie foto’s te maken.

e-democracy_event.jpg

Categorieën: Events

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *