Mensen met een breedband internetverbinding zijn gelukkiger. Hoe komt dat? Laten we beginnen eens te kijken naar hoe de hedendaagse breedbandinternetter eruit ziet.

De onderzoeksbureaus struikelen over elkaar heen waar het gaat om profielbeschrijvingen, dus dat is makkelijk. Forrester zegt: ‘de gemiddelde breedbandgebruiker is op zoek naar vermaak en hippe nieuwe
content en communicatiemogelijkheden. Verder is hij intensief gebruiker van e-commerce en e-banking toepassingen. De meest geliefde applicaties van de Europese breedbandgebruiker zijn: filesharing, (MP3 en software), entertainment (gaming en film) en communicatietools (SMS, chat,instant messaging en nieuwsgroepen).

Als ik de bevindingen van Forrester – toch een gerenommeerd onderzoeksbureau – kort samenvat kom ik tot het volgende: de breedbandinternetter doet alles wat je maar op internet kan doen. Eerder was al uit een een onderzoek van MSN naar voren gekomen dat ‘maar liefst 29% van de Nederlandse internetters nog liever zou stoppen met roken, drinken en seks dan het zonder de geneugten van het surfen en e-mailen te moeten stellen’. En: ‘Liefde, plezier en vriendschap voeren de boventoon in de uitkomsten van het onderzoek.’. Gaat dat dan om breedband internet? Vermoedelijk wel, want ‘een trage internetverbinding zorgt voor veel frustratie’, zo stelt hetzelfde onderzoek.

Ook voor veel frustratie zorgde het wegvallen van Bredband uit de samenwerking met de Amsterdamse woningbouwvereniging Het Oosten. Deze was van plan twintigduizend woningen van een snelle glasvezelverbinding te voorzien. Uit onderzoek bleek dat dit voor een grotere bewonervariatie dan gebruikelijk in deze wijk zorgde en “het vergrootte de kwaliteit van onze woningen enorm”, aldus het hoofd productontwikkeling. Zo zou een snelle internetaansluiting dezelfde rol als indertijd de wasmachine-aansluiting kunnen gaan spelen: het maakt de woningen aantrekkelijker voor huurders. In de wetenschap dat de huurders, de gebruikers dus, enthousiast zijn, zijn de woningcorporaties dat natuurlijk ook. Nog meer breedband blijdschap dus.

Toch doet zich iets vreemds voor. De afgelopen jaren is vaak gesproken over de ultieme internetapplicatie, oftewel de zogenaamde ‘killer app’. Die was niet te vinden, of het moest email zijn. Nu er steeds meer stemmen opgaan dat er glasvezel tot aan de voordeur gelegd moet worden – zeker nu blijkt dat slechts een beperkt deel van Nederland met adsl bediend kan worden en de kabel evenmin voor een landelijk dekkend snel breedbandnetwerk zal zorgen – doemt gek genoeg dezelfde vraag opnieuw op: ‘wat is dan die breedband killer app, waar een breedbandnetwerk voor nodig is?’.

Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: die is er niet! En er hoeft dus ook niet naar gezocht te worden want, zo blijkt uit elk gebruikersonderzoek opnieuw, de breedbandgebruiker is van zijn
smalband-ergenissen verlost en weet zich uitstekend te vermaken. De breedbandgebruiker blijkt uiterst creatief in het vinden van sites en leuke content zoals al dan niet zelfgemaakte films, muziek en foto’s en wisselt deze naar hartelust uit. Dit blijkt mede uit het feit dat het totale internet dataverkeer in Nederland ieder jaar meer dan verdubbelt. De zorg om content en breedband killer apps is dan ook volkomen onterecht. Breedbandige aansluitingen alleen al zorgen voor blije breedbandburgers!

Verschenen op Achter het Net

Categorieën: ColumnsOpinie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *