Het gebruik van internet groeit nog steeds, dat mag geen verrassing heten. Ongeveer eenderde van de wereldbevolking heeft toegang en dat zal over een paar jaar tot de helft zijn toegenomen. In Europa is het al tweederde van de bevolking, in Nederland zelfs bijna 90%. En de helft van alle Europeanen gebruikt inmiddels dagelijks mobiel internet.

Allemaal prachtige, stijgende cijfers. Maar er is meer aan de hand. Het afgelopen jaar heeft een aantal belangwekkende gebeurtenissen in de internetwereld plaatsgevonden die allemaal iets gemeen hadden. Ongeveer een jaar geleden ging Linkedin naar de beurs. Volgens analisten een van de meest spectaculaire IPO’s in de geschiedenis. Nog geen half jaar later was het de beurt aan Groupon, de online kortingsbonnen verkoper. Dit leidde tot de grootste beursgang sinds die van Google in 2004. En nu staan we aan de vooravond van de beursgang van Facebook. Het zal de grootste IPO in de geschiedenis van de Amerikaanse beurs worden, zo wordt voorspeld.

Wat valt op? Superlatieven komen te kort. Het is telkens weer grootser dan de vorige. En dat geldt niet alleen voor beursgangen. Neem Pinterest, de sociale prikbordsite waar mensen naar hartelust allerlei mooie plaatjes met elkaar delen. En niet zo’n beetje ook. Pinterest is de snelst groeiende site in de geschiedenis. Immers, nog nooit haalde een site in een kortere periode de grens van 10 miljoen unieke bezoekers per maand. En dan hebben we het nieuwste nog niet gehad. Het spel Draw Something, waarbij je elkaars tekeningetjes moet raden op je mobiel, is na de eerste 50 dagen van z’n bestaan maar liefst 50 miljoen keer gedownload. Het is daarmee, u raadt het al, de snelst groeiende app uit de geschiedenis. En Instagram, een app waarmee je foto’s gemaakt met je mobiel van een leuk filter kan voorzien en ze vervolgens op sociale netwerken publiceert, is gekocht door Facebook voor het duizelingwekkende bedrag van $ 1 mld.

Wat moeten we nu met deze wetenschap? Is het internet nog zo onvolwassen dat elke nieuw initiatief meteen de nieuwe ster aan het firmament is? Of is het inmiddels juist een zó goed ontwikkeld medium dat het een perfecte voedingsbodem is voor nieuwe start-ups, die in recordtempo tot wasdom kunnen komen?

Ik wens iedereen elke mogelijke groei toe, maar je weet hoe het is met cijfertjes: je hebt leugens, grote leugens en statistieken.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *