Vandaag werd bekend dat Twitter berichten of accounts op landniveau gaat blokkeren als dat volgens de lokale wetten nodig zou zijn. Zo’n bericht is toch even schrikken. Want een aantal zaken is niet duidelijk. Bijvoorbeeld de vraag of Twitter zelf gaat filteren, of dat berichten alleen op verzoek worden geblokkeerd. Dat laatste doet YouTube bijvoorbeeld. ‘Notice and take down’ heet dat; de rechthebbende kan YouTube verzoeken bepaald videomateriaal te verwijderen. Maar filteren is een ander verhaal. Zo kan het in een bepaald land verboden zijn de holocaust te ontkennen (of een andere historische gebeurtenis), maar is dan een tweet waarin de woorden ‘holocaust’ en ‘ontkennen’ voorkomen per definitie verboden? Nee, natuurlijk. Want de context is niet duidelijk. Je kan ook onderzoek doen naar hoeveel mensen de holocaust ontkennen, bijvoorbeeld.

Verder is niet duidelijk wat de criteria zijn op basis waarvan tweets geblokkeerd zouden gaan worden. Een heel wezenlijk punt. Het is natuurlijk ook maar de vraag hoe vaak dit gaat gebeuren en waar. Twitter heeft wel gezegd zichtbaar te zullen maken wanneer een tweet geblokkeerd is. Dat is natuurlijk wel het minste.

Het motief voor de actie laat zich raden. Twitter heeft gebruikers nodig en die zitten ook (met grote getale) in landen waar je zonder dit soort afspraken niet binnenkomt.

Ik gaf wat toelichting en sprak mijn bezorgdheid uit over deze ontwikkeling – die binnen tien dagen plaatsvindt met het afsluiten van sites door Nederlandse providers en de discussie in de VS over de SOPA wet – in het acht uur Journaal.

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *