Levi’s, Ben & Jerry’s, Honda, Verizon, The North Face, Patagonia en vele hadden hadden gehoor gegeven aan de oproep van burgerrechtenorganisaties om mee te doen aan de Facebook boycot #StopHateForProfit. In de afgelopen dagen kwamen daar onder meer Starbucks, Unilever en Coca-Cola bij, om maar eens wat grote namen te noemen. Ze vinden dat Facebook niet genoeg doet om haatzaaien en het verspreiden van desinformatie aan te pakken.

De grote vraag is, en dat was ook de vraag van Nieuwsuur: haalt zo’n boycot echt wat uit? Hier enkele overweging:

Aandeel Facebook daalde vrijdag met 8%, en daarmee de beurswaarde met 56 mld… Dat is nogal wat. Daarmee werd Marck Zuckerberg overigens € 6,5 mld ‘armer’. Vermoedelijk (en hopelijk) maakt hij zich meer zorgen over de reputatieschade die z’n platform opnieuw oploopt.

Bijna overbodig te zeggen dat Facebook nogal afhankelijk is van de inkomsten uit advertenties: van de 70 mld dollar afgelopen jaar, kwam 98,5% uit advertenties. Het business model is dus min of meer volledig afhankelijk van die adverteerders.

Tegelijkertijd moet je ook vaststellen dat het weliswaar om grote namen gaat – overigens doen hele grote namen als Disney en Proctor & Gamble niet mee – maar dat de top 100 adverteerders samen voor maar 6% van de totale omzet zorgen. Er zijn nog zo’n 8 miljoen(!) kleine(re) adverteerders. Maar goed, er kan een domino-effect optreden wat voor permanente schade zorgt bij Facebook.

Ik vraag me wel af of je van de lokale ondernemer, die met Facebook een prachtig platform heeft om mensen in de regio heel gericht kennis te laten maken met zijn product of dienst, mag verwachten dat hij om principiële reden stopt met adverteren; dat scheelt vermoedelijk gewoon omzet, een deuk die de grote jongens natuurlijk veel makkelijker kunnen opvangen.

Er was helaas geen tijd voor al dit soort nuanceringen, maarNieuwsuur heeft wel degelijk heel ruim aandacht aan het onderwerp besteed, met maar liefst vijf bijdragers aan het item. Waar ik er een van was dus.

Categorieën: TV