Al eerder werd bekend dat hackers toegang hebben gehad tot systemen van KPN. Er zou naar eigen zeggen niets gestolen zijn. Maar vanmiddag stonden ineens de gegevens van 539 abonnees online, inclusief huisadressen, inlognamen en wachtwoorden. Overigens is niet gezegd dat deze gegevens het gevolg zijn van de inbraak. Feit is wel dat mensen hebben kunnen rondsnuffelen in de systemen van KPN. Volgens de hackers, die vooralsnog anoniem blijven, zouden sommige systemen uit 2006 stammen en niet de noodzakelijke updates hebben gekregen. Dat is even opmerkelijk als zorgelijk.

Dat de lijst met accounts nu online staat is vervelend voor de gedupeerden. Veel mensen gebruiken voor verschillende online diensten hetzelfde wachtwoord. KPN heeft besloten de webmail van ruim 2 miljoen klanten preventief af te sluiten. Dat zegt wel wat.

In een item voor Nieuwsuur gaf ik toelichting op de zaak en speculeerde ik over de rol van KPN. Dat laatste is er uiteindelijk allemaal uitgeknipt omdat de woordvoerder van KPN in de uitzending aan het woord kwam.

 

Categorieën: TV

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *