Google heeft tijdens het rondrijden met auto’s met een camera op het dak, voor de StreetView dienst, alle draadloze accesspoints die het daarbij tegenkwam, in kaart gebracht. Letterlijk. Daardoor is het nu mogelijk om te zien waar je bent, alleen al door de wifi stationnetjes die zich op dat moment in jouw omgeving bevinden die door je laptop of smartphone worden gedetecteerd. Zo kan ik op mijn computer thuis bij het plannen van een route met behulp van Google Maps, sinds enige tijd als vertrekpunt ‘mijn huidige locatie’ kiezen. Ik was die optie al gewend van m’n iPhone, want door de gps weet die natuurlijk waar ik ben. Maar m’n vaste pc? Weet die dat ook? Ja, inmiddels wel. Blijkbaar weet Google waar mijn Ziggo WiFi router zich bevindt.

En tegen dat gegeven is het College Bescherming Persoonsgegevens in verweer gekomen. De maatregel die ze Google hebben opgelegd is dat Google ons nu de mogelijkheid biedt ons accesspoint uit hun database te laten verwijderen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Je moet ‘_nomap’ toevoegen aan de naam van je WiFi accesspoint. De SSID aanpassen dus. Bent u er nog? Overigens is je accesspoint vanaf dat moment natuurlijk nog niet uit Google’s database. Dat gebeurt pas wanneer het punt door iemand wordt gedetecteerd, en dus ook de ‘_nomap’ toevoeging aan de naam, zodat er automatisch een opdracht tot verwijdering naar Google wordt gestuurd. Een vreemd bijverschijnsel, waar je weinig over hoort, is dat we natuurlijk uiterst vreemde netwerknamen gaan krijgen. Immers, de netwerknaam is vaak de naam van het café waar je bent, of het bedrijf, of de ruimte in een gebouw. En daar moet dan overal ‘_nomap’ achter…

Meer principieel is natuurlijk het uitgangspunt dat we het zelf actief moeten aangeven (opt-out) als we niet wensen mee te werken aan een commerciële dienst. Het is op z’n minst brutaal van Google dat ze deze weg bewandelen. Bij opt-in, dus mensen vragen hun netwerknaam te veranderen zodat anderen er wat aan hebben bij plaatsbepaling, had waarschijnlijk tot weinig accesspoints in de database geleid. ‘What the heck, we doen het gewoon’, moeten ze bij Google gedacht hebben.

Maar het is de omgekeerde wereld, zoals ik het noemde in het NOS Journaal op 3. (Item onderaan af te spelen.) En dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer ook, las ik de volgende ochtend.

Overigens denk ik dat er niet heel veel kwaad gedaan is. En ik zie ook geen grote privacy schending, want ik zie de naam van mijn accesspoint niet als mijn persoonlijke gegevens. (Al realiseer ik me dat ook dit voor veel mensen al te ver gaat.) Maar het lijkt me hoe dan ook goed dat we Google kritisch op de voet blijven volgen.

Categorieën: TV

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *