Pinterest, het zou zomaar kunnen dat je er nog nooit van gehoord hebt. Toch bestaat het al een jaar. En het groeit de laatste maanden ongelooflijk hard. Sterker nog, het is de snelst groeiende site in de geschiedenis. Nog nooit eerder werd in een kortere tijd de mijlpaal van 10 miljoen unieke bezoekers per maand gehaald. 

Maar wat is het? In zekere zin is het een mix van functionaliteiten die we al kennen van andere sociale netwerken. Maar dan net even anders. Met een Pinterest account kan je zogenaamde pinboards aanmaken. Op die prikborden kan je foto’s plaatsen. Foto’s die je tegenkomst op andere websites bijvoorbeeld. Of foto’s die je zelf maakt. Mensen kunnen reageren op die foto’s, ze kunnen ze liken en ze kunnen ze repinnen, waarmee ze die foto ook op een van hun pinboards plaatsen. Idee is dat je andermans pinboards gaat volgen. Zodoende krijg je een collage van foto’s die te maken hebben met onderwerpen die jou boeien.

Opvallend is dat al duidelijk lijkt te zijn hoe Pinterest geld wil verdienen. Wanneer ik een foto pin afkomstig van een site die gebruik maakt van affiliate links of een affiliate netwerk – een site dus die elders op internet banners plaatst om verkeer te genereren – vervangt Pinterest de link onder de foto zodat die foto als een soort banner gaat fungeren. Immers, klikken op een foto leidt je altijd naar de website waar de foto van afkomstig is. Te volgen? Voorbeeldje: als ik op de site van BMW een foto van een mooie nieuwe BMW zie en die vervolgens op een van mijn boards pin, zou Pinterst kunnen opmerken dat de link onder deze foto verwijst naar een commerciële website (bmw.nl) die op andere websites banners heeft waarvoor wordt betaald als mensen erop klikken. Pinterest past vervolgens de link onder mijn gepinde BMW foto zodanig aan, dat elke keer dat iemand op deze foto klikt, en dus naar de BMW site gaat, deze klik geregistreerd wordt. Pinterest wordt daarmee een affiliate, die betaald wordt door BMW. 

In onderstaand gesprek praat ik over het succes van Pinterest – vooral bij vrouwen overigens – en probeer ik het geld verdienen ook uit te leggen.

 

Categorieën: Radio

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *