Een rechter van het hooggerechtshof in Italië acht bewezen dat de tumor van een zakenman is veroorzaakt door mobiel bellen. Dat is opmerkelijk nieuws. Overigens belde de man zo’n 6 uur per dag, terwijl hij het toestel met z’n schouder tegen z’n hoofd geklemd hield. Toch nog steeds opmerkelijk, want er is al zo vaak aangetoond dat de straling niet schadelijk zou zijn. Van die onderzoeken wordt vaak beweerd dat ze niet objectief zouden zijn. En de rechter in kwestie baseer zich op Zweeds onderzoek, dat wel onafhankelijk zou zijn.

Er is van alles op aan te merken (zoals het gebrek aan bewijs voor causaliteit; wat deed de man allemaal nog meer voor vreemds wat ook tot klachten geleid kan hebben?) maar toch is het interessant om even stil te staan bij de vraag wat de gevolgen zouden zijn als het inderdaad waar blijkt te zijn: mobiel bellen met het toestel tegen je oor kan schadelijke effecten hebben op je gezondheid. Een aantal mogelijke effecten:

Meer schadevergoedingen? Of erger: hadden de fabrikanten ons moeten waarschuwen? (vgl tabaksindustrie)

We moeten anders gaan bellen. De fabrikanten van oortjes zullen er wel bij varen. Op kantoren zijn de gevolgen er ook; je kan niet meer met goed fatsoen van werknemers verwachten dat zij gedurende de dag hun mobiel gebruiken, en dus raakt het oude vertrouwde vaste toestel op het bureau weer in trek.

Zou je minder gaan bellen? Ik betwijfel het. We roken ook, drinken alcohol en eten patat. Niet allemaal even slecht, maar toch.

Oh ja, bellen is bijna minst belangrijke app op een smartphone…

Ik verkende de mogelijke gevolgen op Radio 1:

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *