Dat is één van de vele dingen die je kan concluderen na het lezen van de meer dan 700 pagina’s tellende biografie ‘Steve Jobs: The Exclusive Biography’. Een beetje een open deur wellicht, maar is zó veel over te zeggen. En dit is wat bij mij het meest naar voren kwam.

Er zijn gisteren al talloze samenvattingen en lijstjes gepubliceerd met nieuwtjes en feiten over het leven van Jobs. Ik heb me vooral gericht op de laatste jaren, ten tijde van z’n ziekte. En ik vond het een fascinerend relaas. Zijn streven naar perfectie, of wat in zijn ogen perfectie was, maakte hem tot een enorm moeilijke man, maar heeft ‘m ook tot de daden gebracht die we allemaal kennen.

Dat hij in de laatste fase van z’n leven allerlei mensen over de vloer krijgt, waaronder Clinton en Bill Gates, waar hij jarenlang mee heeft gewedijverd en over wie hij allerminst vleiend was. Maar ook Larry Page van Google, ook een van de grote vijanden van Apple omdat ze ‘zijn ideeën steelden’ met Android, die hij nog even strategisch advies geeft.

Ik heb gisteren wat voorbeelden en anekdotes verteld in mijn gesprek op Radio 1:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *