Vandaag was het dan zover, de eerste intercity met internet aan boord. Althans, aangeboden door de NS. Want internet in de trein hebben we natuurlijk al lang. De NS gaat de komende drie jaar gratis internet aanbieden in de intercity’s. Dat is er nu nog maar één, eind van dit jaar 24% en pas over bijna drie jaar, in het eerste kwartaal van 2013 zal 84% van de intercity’s zijn voorzien.  Voorzien betekent dat er een T-Mobile hotspot in de trein komt.

Maar die wifi hotspot moet natuurlijk ook gevoed worden, en dat gebeurt met een mobiele internetverbinding (HSDPA) die gelijk is aan wat ik, en vele anderen, nu op hun laptop hebben. Een gedeelde verbinding dus. Hoewel T-Mobile zegt dat het delen van de internetverbinding nauwelijks invloed heeft op de ‘internetervaring’ blijkt uit onder meer uit de reportages van de NOS en die van RTL dat de snelheid wel degelijk zwaar te lijden heeft onder het intensieve gebruik. Eerlijkheidshalve zeg ik erbij dat de trein voor de gelegenheid natuurlijk behoorlijk vol zat, maar dat is ook juist de bedoeling van de € 15 miljoen subsidie die Eurlings aan het project geeft; mensen uit de auto de trein in…

Stroom in de trein, dat zou handig zijn! Zou internet daar werkelijk een bijdrage aan kunnen leveren? Ik denk het niet. Vooral ook omdat mobiel internet goedkoop is geworden. Ik betaal nu € 19,96 per maand. Dat is nog minder dan € 1 per werkdag! En over drie jaar is dat vermoedelijk nog goedkoper. Is het werkelijk 15 miljoen euro waard om mensen voor één euro korting de trein in te lokken? Natuurlijk, lang niet iedereen heeft zo’n mobiel internetabonnement (dongle) voor z’n laptop. Maar als je er voor kiest om dagelijks of regelmatig met de trein naar je werk te gaan, dan neem je natuurlijk zo’n abonnement. En voor mensen die bijna nooit met de trein gaan is het natuurlijk hartstikke leuk dat er gratis internet is, maar die reizigers behoren niet tot de doelgroep.

Kortom, het is hartstikke goed dat de NS z’n service wil verhogen, en dus zijn die informatieschermen in de trein ook heel goed, maar subsidie vanuit de overheid op een product dat in een goed werkende markt heel erg goedkoop aan te schaffen is, is geen goed plan.

Ik sprak erover bij radio 1:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *