Samsung heeft vier kortgedingen aangespannen tegen Apple. Ditmaal gaat het niet om veromgevingsaspecten maar om technologie, kortweg 3G. Samsung eist een Nederlands import-, handels-, en verkoopverbod van apparaten van Apple waarin gebruikt gemaakt wordt van deze technologie. Dat komt neer op alle apparaten die mobiel internet hebben, dus een groot deel van de iPads en alle iPhones, inclusief de bijna te lanceren iPhone 5.

Het gaat overigens niet zozeer om de vraag óf Apple deze technologieën gebruikt, maar tegen welke voorwaarden dat zou moeten. De claim van Samsung – één miljoen euro voor iedere overtreding van het verbod en voor ieder dagdeel dat de overtreding voortduurt – lijkt onnodig hoog en hard. Het gaat hier om fundamentele technologie. Dat is techn ologie die zo generiek is, dat je anderen niet kan uitsluiten deze ook te gebruiken. Dat hoeft uiteraard niet voor niets. Hiervoor gelden zogenaamde FRAND voorwaarden: fair, reasonable en non-discrimentory. Hetgeen betekent dat ze geen monopolie in de hand mogen werken, dat de prijs voor gebruik redelijk moet zijn, en dat iedereen op gelijke voet moet worden behandeld. En dat is dus waar ze met elkaar uit moeten komen.

Samsung mag dan verweten worden dat ze onnodig olie op het vuur gooien, het getuigt het ook wel van enige bluf dat Apple in 2007 de telefoniemarkt is betreden en al die tijd gebruik heeft genaakt van technologie in de wetenschap daar niet de patenthouder van te zijn. Zo machtig voelt Apple zich blijkbaar.

De strijd is overigens wel begrijpelijk; smartphones en tablets zijn op dit moment dé apparaten waar het allemaal om gaat. Iets anders zien we nog niet. En met de volgende generatie internet volop in ontwikkeling – volgend jaar zal het aantal mobiele apparaten met internet het aantal vast overschrijden, waarmee het mobiele internet feitelijk groter is dan het vaste – is het belang van dit soort devices nog maar eens benadrukt.

Ik denk overigens niet dat het tot een import- of verkoopverbod zal leiden.  Op 14 oktober is de uitspraak.

 

Categorieën: Radio

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *