In de zaak tussen Brein en de Nederlandse downloadsite Mininova, waar ik al eerder over berichtte, heeft de rechter Brein in het gelijk gesteld. Mininova moet stoppen met het aanbieden van links naar bestanden met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Mininova schendt niet rechtstreeks het auteursrecht, maar de site heeft wel onrechtmatig gehandeld, zo stelt de rechter. Binnen drie maanden moeten de links weggehaald zijn. Zo niet, kan een boete van 1.000 euro per link worden opgelegd, tot een maximum van 5 miljoen euro. Het verweer van Mininova dat ze zich houden aan de Notice & Takedown – we halen het eraf als iemand daar om vraagt – is dus onvoldoende gebleken.

De vraag is wat het effect is van deze uitspraak. Mogelijk treedt het waterbed-effect op; je drukt maar ergens anders komt het weer naar boven. Toch denk ik dat deze uitspraak wel gevolgen heeft. Veel gelijksoortige sites zijn op hetzelfde principe gestoeld – zelf niet aanbieden maar wel verwijzen – en die voelen zich daardoor, naar nu blijkt ten onrechte, veilig.

Is het nu afgelopen met het ongeoorloofd downloaden van films en muziek? Waarschijnlijk niet, omdat er alternatieven voor handen zijn die weer heel anders werken, zoals usenet of nieuwsgroepen. Er verschijnen op internet al allerlei instructie artikelen over ‘hoe we ons moeten redden na Mininova en The Pirate Bay’. Ook van echte uitgevers, wat ik overigens afkeur. Zo had ik ook wel enige aarzeling bij de vraag van Radio1 hoe het nu verder moet na deze uitspraak. Ik heb daarom geprobeerd te zeggen wat ik denk dat er gaat gebeuren, en heb opnieuw niet na gelaten te zeggen wat ik denk dat er zou moeten gebeuren en wat echt gaat helpen, en wat ik hier ook al vaker melde: een goed werkend legaal alternatief.

Beluister het fragment:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *