Microsoft komt vandaag met z’n Windows 8 tablet, de Surface RT. Moest ook wel, gezien het geweld van Android en Apple. Microsoft is bovendien voor de verkoop windows enorm afhankelijk van pc-fabrikanten. Dat is ook de reden dat ze Dell helpen met een lening van 2 mld. Met een eigen tablet, eigen hardware, hebben ze de regie meer zelf in handen.

Maar: Windows 8 is echt een grote overgang. De laatste keer dat er zo’n grote vernieuwing is doorgevoerd was met de introductie van windows 95. Dat is toch alweer 18 jaar geleden. En nu dus weer zo’n totaal ander voorkomen.

Mijn indruk is dat het minder geschikt lijkt voor de kantoor-omgeving. Gartner is ook zeer kritisch op basis van onderzoek. De tegels (tiles) – de zo kenmerkende interface van Windows 8 – zijn echt gericht op aanraakschermen – tablets dus, en sommige consumenten pc’s – en minder geschikt voor bediening met de muis.

Tegelijkertijd vind ik de interface fris en superstrak. Maar wel om met m’n vingers te bedienen. En dus vooral voor de consumentenmarkt.

Waar zitten de kansen voor Microsoft? Veel mensen zijn gewend aan Windows. Het is natuurlijk fijn als je bepaalde instellingen aanpast op je laptop, dat die dan ook mee-veranderen op je tablet. En natuurlik de uitwisseling van gegevens, adressen, foto’s etc. En er zijn wat andere zaken, zoals het feit dat het veel makkelijker is om je camera of een usb-stick aan te sluiten dan op een iPad bijvoorbeeld.

En als we specifiek kijken maar de Surface Pro (die nog niet in Nederland is verschenen): het is zowel een tablet als een mini-laptop. Met plat toetsenbordje (cover) en een makkelijke kick-stand, waardoor je het ding rechtop zet. Op de Pro kan je gewone programma’s installeren (setup.exe). Deze wordt dan ook meer gezien als een laptop-vervanger, en daar wordt ook meer van verwacht. Maar hij is wel erg duur… 899 of 999 dollar.

Jacqueline Smit, directeur Consumentendivisie van Microsoft Nederland, was te gast bij Lunch op Radio 1 om te vertellen over de lancering van Surface RT in Nederland. Ik werd er telefonisch even bijgehaald (vanaf 4:50) om mijn mening te geven.

 

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *