Vandaag is bekend geworden dat Microsoft Skype overneemt, voor $8,5 miljard. Skype, het programma waarmee je gratis kan bellen met je pc. Microsoft zal de technologie in allerlei producten gaan integreren, bellen vanuit Outlook bijvoorbeeld, maar vermoedelijk ook integreren in het game platform Kinect, zodat je kan praten met je online tegenspelers.

microsoft-skypeSkype maakt geen winst. Vorig was de omzet $860 miljoen wat leidde tot een verlies van $7 miljoen. De totale schuld van Skype, die Microsoft dus ook overneemt,  bedraagt $686 miljoen. Veel, maar nog niet zo veel als het laatste kwartaalverlies van Microsoft’s online activiteiten.

En dat geeft meteen ook de worstelingvan Microsoft weer; voet aan de grond krijgen in de online wereld. Dat lukt nog maar moeilijk. Facebook en Google zijn wat dat betreft veel succesvoller, en werden ook gezien als potentiële kopers voor Skype. Vermoedelijk heeft dit de besluitvorming bij Microsoft versneld.

De vraag dient zich op of we hier  te maken hebben met een nieuwe bubble. Microsoft betaalt $8,5 miljard voor Skype’s 663 miljoen geregistreerde gebruikers. Dat is ongeveer $12 per gebruiker. Maar het aantaal betalende klanten van Skype is vele malen kleiner, namelijk maar 8,5 miljoen. Daar is dus $1.000 per klant voor betaald. Zeg het maar…

Ik praatte erover op radio1:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *