Na een klacht van de Noorse maker van webbrowser Opera heeft de Europese Commissie bepaald dat Microsoft een versie van Windows moet maken zonder Internet Explorer. Met de bundeling van het operating systeem en de webbrowser maakt Microsoft misbruik van haar monopoli, zo luidt de aanklacht.

De klacht van Opera dateert al van eind 2007. Maar de maatregel van de EC is om andere redenen veel te laat. Het marktaandeel van Internet Explorer is namelijk historisch laag. Waar we gewend zijn dat Internet Explorer op zo’n 90% staat, is het aandeel in het laatste kwartaal van 2008 van 74% naar 68%. Grootste concurrent Firefox steeg in die periode van 18% naar 21%. Safari volgt met 8% op grote afstand. De markt voor webbrowsers is inmiddels flink op gang. De EC maatregel had een jaar of vijf geleden vermoedelijk wel geholpen, maar is nu dus eigenlijk mosterd na de maaltijd. Nog afgezien van het feit dat weinigen onder een versie van Windows zullen kopen zonder een bepaald programma (IE) voor dezelfde prijs. Dit bleek ook in 2004 toen de N-versie van Windows XP, een versie zonder Media Player, niet verkocht werd; zelfde prijs, minder product, dat werkt niet.

Verder is het in mijn ogen niet zinnig om een versie zonder Internet Explorer te eisen. Het gaat niet om zonder, het gaat om de mogelijkheid te kunnen kiezen. Dus een snelkoppeling ‘verwijder Internet Explorer’ zou dan voldoende zijn. De (technische) vraag of Windows uberhaupt goed functioneert zonder Internet Explorer, laat ik hier dan nog maar even buiten beschouwing.

Microsoft is er een meester in een concurrent na te jagen (Netscape, WordPerfect, ICQ). Maar op de browsermarkt is er nu toch echt concurrentie voor ze. De innovaties zijn in mijn ogen de afgelopen jaren dan ook vooral van Firefox en in minder mate van Safari gekomen. Nieuwe features en functionaliteiten worden vervolgens door Microsoft in een nieuwe release opgenomen. Toen ik enkele maanden geleden op BNR vertelde over Google Chrome en het feit dat de tabbladen als aparte processen draaien zodat de browser niet meer as geheel kan vastlopen kreeg ik 5 minuten na de uitzending al bericht van Microsoft dat zij dat ook hadden vanaf IE 8. En wie nu zoekt op de term ‘pornoknop’, een woord dat sinds de introductie van Google Chrome bestaat, krijgt resultaten waarin te lezen is dat de volgende editie van IE zo’n knop zal bevatten. En inderdaad, Firefox heeft hem straks ook.

Microsoft heeft 8 weken de tijd om te reageren op het vonnis. Zal mij benieuwen wat daar uit komt. Voor wat het waard is.

Download het gesprek bij BNR, of speel meteen af:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *