Tijdens de aankomende vergadering van de ITU, een agentschap van de Verenigde Naties, wordt voor het eerst sinds lange tijd weer gesproken over de International Telecommunications Regulations (ITRs); regels voor de telecomsector. Het is een besloten bijeenkomst, alleen voor leden. De internetgemeenschap maakt zoch zorgen over wat daar besproken gaat worden. Kortweg gaat het om drie belangrijke voorstellen:

1. Controle over het internet in handen te geven van de ITU en het te onttrekken aan een aantal onafhankelijke organisaties zoals de ICANN. Het idee is afkomstig van Rusland, maar ook China zou erachter staan. En heel wat Afrikaanse en Aziatische landen zouden met hen mee kunnen stemmen.

2. De ETNO, de Europese telecommunicatiebedrijven, willen dat grote internetbedrijven (en dat zijn bijna allemaal Amerikaanse) voortaan betalen aan de telecombedrijven waarvan ze het netwerk gebruiken. Concreet: Google zou moeten betalen aan KPN, omdat zijn Youtube-filmpjes zoveel bandbreedte gebruiken. Tegenstanders van het voorstel noemen het een ‘internettaks’.

3. Een internet met twee snelheden. Ook dat is een vraag van de telecommunicatiebedrijven. Ze willen internetbedrijven in de toekomst snellere, meer betrouwbare verbindingen aanbieden, maar daar moet dan wel iets tegenover staan. Een soort betaalde spitsstroken op inteert dus.

Samen met Danny Mekic sprak ik over de zorgen van de internetgemeenschap en of deze terecht zijn, op radio 1.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *