De tijd dat internet alleen voor nerds was, de jongens die vroeger in heggen werden geduwd, die als laatste werden gekozen bij gym,  is voorbij. Zoveel is duidelijk. Maar het gaat verder. Internet is tegenwoordig een uitstekend middel om de sportbeleving te vergoten, en dan hebben we het over sport 2.0. Sport is in veel gevallen een sociale aangelegenheid. En dus is internet zeer geschikt om nuttig in te zetten.

Neem nu hardlopen. Je kan vooraf (of achteraf) je rondje uitzetten op afstandmeten.nl om te kijken hoe ver de route precies is. En uiteraard kan je hem dan opslaan, en ook delen met anderen. En dus kan je ook zoeken op routes in een bepaalde regio, met een bepaalde lengte. Meer dan 90% van de lopers gebruikt internet in de voorbereiding. Maar ook nog eens 65% van de lopers gebruikt technologie tijdens het lopen. Dat kan met Nike Plus, een combinatie van een chip in je schoen of de gps in je smartphone, met een online dashboard. Niet alleen kan je tegen elkaar lopen, zonder tegelijkertijd het bos in te hoeven natuurlijk, ook is het nu mogelijk om tijdens je loop aanmoedigingen te ontvangen van je vrienden. Via internet uiteraard. Een andere bekende app is Runkeeper die tijdens het lopen afstand, snelheid en route registreert en – al dan niet realtime – online opslaat om later terug te zien.

Ook gezondheid is een steeds groter thema online. Met Youw8, slogan ‘dashboard your life’, worden jouw gewicht en wat andere lichaamscoördinaten via een op internet aangesloten weegschaal bijgehouden in een online dashboard. Voor jou, maar ook voor je omgeving, om jou te helpen met je race tegen de kilo’s.

Een ander voorbeeld is Foodzy: een combinatie van een game en een sociale app zoals Foursquare waarmee je kan inchecken op locaties. Foodzy is voor web en mobiel en het draait allemaal om voeding. Gezond eetgedrag wordt beloond met badges, een soort punten. Uitgebreide statistieken geven mensen inzicht in hun eetgedrag en gewoonten. Het doel is om mensen te helpen zich aan een dieet te houden. Of met gezonder eten. Maar ook het sociale aspect van eten wordt onderkend. Zo levert het organiseren van een BBQ ook punten op. In de toekomst zal Foodzy worden uitgebreid met nieuwe functionaliteiten zoals recepten delen en het bijhouden van welke wijn je bij welk gerecht hebt gedronken. 

Bottom line: er is steeds meer technologie voorhanden om ons te ondersteunen in onze goede bedoelingen, maar uiteindelijk lijken de mensen in onze omgeving toch nog steeds ons beste referentiekader. Nieuwe apps brengen die twee elementen samen. O ja: we moeten het uiteindelijk nog steeds zelf doen.

 

Mijn item is op dinsdagen rond 13:15 uur te horen op BNR Nieuwsradio, in een wekelijkse rubriek, die onderdeel uitmaakt van het programma Zaken doen met…
Je kunt deze bijdrage ook wekelijks als nieuwsbrief ontvangen. Meld je hier aan.
Een overzicht van alle items in deze serie vind je hier.

 


1 reactie

12 trends en verwachtingen voor 2012 | krijnschuurman.com · 16 januari 2012 op 13:12

[…] apps/diensten om je gezondheid te monitoren bij gekomen, zoals Foofdzy en YouW8. (zie/luister ook mijn eerdere column over dit onderwerp.) De volgende stap is Mobile Health. Zelf je bloeddruk of zelfs bloedwaarden meten en mobiel […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *