Enkele dagen geleden werd bekend dat er op grote schaal, hoe groot is nog onduidelijk, internetverkeer wordt ‘afgeluisterd’ door de NSA. Dit nieuws is naar buiten gebracht door klokkenluider Edward Snowden, een jonge vent die namens Booz, Allen en Hamilton als techneut voor de NSA werkt. Langzaam begint de impact van dit nieuws door te dringen. Snowden is gevlucht en zit inmiddels in Honk Kong. Met een goed gevulde usb stick.

En er komen steeds meer vragen. In hoeverre is het illegaa wat de NSA doet? Is het nuttig? Hoe komen ze aan de gegevens? Microsoft, Google, AOL, Apple; alle grote internetbedrijven ontkennen mee te werken. Maar zonder hen is het niet mogelijk. Hoe zit dat?

Op deze vragen ga ik in tijdens een gesprek in twee delen op Radio 1. Eerste deel gaat met name over de vraag wat er aan de hand is. Tweede deel over de rol van de grote internetbedrijven. Ik werp ook de suggestie op dat er wellicht ruimte is voor nieuwe Nederlandse initiatieven die je data lekker veilig in NL houden.

[Deel 1: wat is er aan de hand?] 

[Deel 2: wat is de rol van de internetgiganten en wat betekent het voor Nederland?]

 

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *