Ja, dat is het. Hoe je ook het wendt of keert. Op last van de rechter moeten providers Ziggo en Xs4all de site The Pirate Bay gaan blokkeren. Dat wil zeggen: abonnees van die providers kunnen straks die site niet meer bezoeken. En dat is een hele grote stap. De stichting BREIN heeft als taak om de auteursrechten te beschermen van producenten, uitgevers en kunstenaars, dus dat zij een probleem heeft met een site als The Pirate Bay is volstrekt logisch. In 2009 is TPB al veroordeeld in Nederland, bij verstek, maar dat heeft niet geleid tot het sluiten van de site.
En dat is ook de reden dat de rechter nu heeft toegegeven aan een eis van BREIN, namelijk om de site dan maar ontoegankelijk te maken. ‘Als we de site zelf niet wegkrijgen, blokkeren we de weg er naartoe’. Daar komt het op neer. En dat is principieel gezien een hele grote stap.
De principekwestie is ook interessanter dan de praktische kant. Want natuurlijk kan je je afvragen of zo’n blokkade wel werkt; het is technisch lastig door te voeren en relatief makkelijk te omzeilen. En er zijn natuurlijk allerlei alternatieven.

Ik schreef in 2009 (Veroordeling Pirate Bay is niet de oplossing), naar aanleiding van de veroordeling destijds onder meer:

Er zullen nog meer zaken volgen, maar de industrie zal toch moeten inzien dat dit niet de oplossing is. Wanneer stoppen ze met internet te zien als een bedreiging in plaats van een geweldig distributiekanaal? Het kost minder moeite illegaal aan een liedje of film te komen dan legaal… Dat is de kern van het probleem.

Het argument dat content vrij moet zijn en dus ook vrij verspreid moet kunnen worden is natuurlijk onzin. Net als afschaffing van het auteursrecht om die reden. Creativiteit moet beloond worden, anders valt er straks niks meer te downloaden, legaal of illegaal.

Niet alleen ben ik het tweeëneenhalf jaar later nog steeds met mezelf eens. De ontwikkelingen gaan dusdanig langzaam, dat je nu weer precies hetzelfde zou kunnen zeggen. Sterker nog, misschien heb ik dat ook wel gedaan. Luister zelf:

 


1 reactie

Piratenschip Pirate Bay lek maar nog niet gezonken | krijnschuurman.com · 21 juni 2012 op 15:33

[…] ik heb al vaker beweerd dat een goed en gemakkelijk bruikbaar legaal alternatief de enige manier is om het massaal illegaal […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *