free_beer_tomorrowVanavond was ik te gast bij BNR Carriere om te praten over de vraag of je van gratis diensten op internet dezelfde kwaliteit mag verwachten. En dezelfde service? Dat laatste is natuurlijk maar zeer de vraag, daar betaal je immers doorgaans voor. Maar dezelfde kwaliteit: ja. Dat is het korte antwoord.

Want waaraan meet je de kwaliteit? Uptime? Service? Uit de lucht gaan hoeft niet erg te zijn als het maar netjes is aangekondigd en op een goed gekozen tijdstip. En klanttevredenheid of innovatiegehalte?

Voorbeeld is Gmail. Gratis dienst, met meer dan 200 miljoen gebruikers. Er is geen telefonische helpdesk. Maar wel als je betaalt. ($5 p/mn of $50 p/j) Gratis is dus prima voor velen, als je meer wilt, betaal je er voor.

Gratis is inmiddels freemium. Nog steeds gratis, maar ‘betaald gratis’. Consumenten betalen vaak niet direct voor producten of diensten, maar de leveranciers krijgen wel betaald. Door adverteerders bijvoorbeeld. De dienst is dan dus niet gratis, maar wordt door de eindgebruiker wel als zodanig ervaren.

Ander voorbeeld: Spotify biedt met zijn muziekdienst net voldoende gratis uren om gebruikers te verleiden voor de betaalde premium dienst.
Zelfs muziek helemaal gratis weggeven kan nog voordeel opleveren: namelijk groei in betaalde live optredens.

Over dit soort zaken en meer praatte ik onder meer met de andere gast Erik Jan Koedijk, die ik weliswaar online al kende, maar nog nooit had ontmoet. (Zo gaat dat soms tegenwoordig.)

Hier het artikel van BNR zelf en een link naar de hele uitzending.

Ik ben zo vrij geweest de uitzending iets te knippen waardoor alleen dit onderdeel is gevat in onderstaand fragment:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *