Google komt weer met iets nieuws: Google TV. In de tweede helft van dit jaar komen de eerste apparaten, in eerste instantie alleen van leveranciers Sony en Logitech, waarop de software van Google draait. Uitgangaspunt van Google is dat er inmiddels zo veel video content beschikbaar is op internet, dat het fijn zou zijn als je die op je gewone televisietoestel zou kunnen bekijken. Want op internet, en dus met een laptop of pc, is het vaak veel makkelijker om een uitzending via Uitzending Gemist terug te kijken of een videofragment op Google, terwijl het kijken op zich veel prettiger is op een luie bank voor een tv.

Dat uitgangspunt is terecht. De al jaren voorspelde integratie van TV en internet is er nog lang niet. Ik geloof er ook niet zo in. Die statements zijn veel te veel vanuit de technologie geredeneerd. Dat TV signalen via een ip-signaal gedistribueerd worden maakt het nog geen internet.

Maar goed, ook het idee om online video content op de tv te bekijken is natuurlijk niet nieuw en vele oplossingen, kastjes en kabeltjes zijn Google voorgegaan. Ook dit zou weer een doosje, een zogenaamde settop box, onder je tv toestel betekenen. Beter zou zijn als de software van Google geïntegreerd zou zijn in je tv toestel. En ook dat gaat er komen als het aan Google ligt.

Ik ben benieuwd of dit gaat lukken. En argusogen zijn ook op z’n plaats, aangezien Google al enorm dominant is op internet – voor veel mensen is de Google zoekmachine ‘de start van het internet’ – en dit zou betekenen dat we ook op ons televisietoestel zouden beginnen met die Google zoekmachine. Bovendien komen we dan ook weer terecht in de discussie over lean forward versus lean backward. Anders gezegd: heb ik eigenlijk wel zin om ’s avonds op de bank actief te moeten klikken? Of zit ik liever achterover waarbij alleen mijn duim beweegt om de knopjes op de afstandsbediening in te drukken? Zeg het maar.

Ik praatte erover bij BNN Today:

Categorieën: Radio

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *