Google wil de mobiele tak van Motorola overnemen, voor bijna 9 miljard euro ($12,5 mld). Dat zou de grootste overname ooit zijn voor Google. Motorola is het bedrijf dat de eerste mobiele telefoon heeft gemaakt, 30 jaar geleden. In 2005 waren ze na Nokia (33,4 %) de tweede mobiele telefoon leverancier met een marktaandeel van 16%. De Razr, dat mooie dunne clam-shell toestel, is eigenlijk hun laatste echte wapenfeit.

Maar het belangrijke aan dit nieuws is natuurlijk dat Google nu zelf leverancier wordt van toestellen met hun eigen software Android. Google belooft dat Android open blijft en dat Motorola, dat een apart bedrijf blijft, geen andere positie krijgt dan andere Android-fabrikanten.

De overname is ook belangrijk omdat voor Android gevaar dreigt nu rivalen Apple en Microsoft onlangs een groot pakket patenten hebben opgekocht van Nortel (ook zo’n naam van weleer). Het zou zomaar kunnen dat het Google vooral om deze wapens gaat, in hun strijd tegen Apple en Microsoft. Immers, diverse Android-fabrikanten, waaronder Samsung en HTC, zijn al aangeklaagd door Apple wegens patentschending.

LG, HTC, Samsung en Sony Ericsson hebben positief gereageerd. Zij zien de overname als een verdediging van Android. Quote: “We welcome today’s news, which demonstrates Google’s deep commitment to defending Android”. We zullen zien.

Ik besprak dit nieuws op radio 1.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *