De geruchten zijn zó sterk dat het wel bijna zeker is: Facebook kondigt morgen aan naar de beurs te zullen gaan. Om heleboel redenen is dat nieuws. In de financiële sector zal vurig gehoopt worden dat deze beursgang succesvol zal zijn; daar kunnen ze een opsteker goed gebruiken. Facebook zelf heeft die opsteker niet nodig – ze groeien nog steeds flink en hebben meer dan 825 miljoen gebruikers, waarvan bijna een half miljard dagelijks inlogt en meer dan 400 miljoen op hun mobiel. Ontzagwekkende cijfers.

Waarom dan die beursgang? Mede omdat Facebook al meer dan 500 aandeelhouders had, namelijk werknemers, en vermogen van meer dan 10 miljoen. In de VS moet je dan op een gegeven moment cijfers openbaar maken. Dus dat het moment eraan zet te komen wisten we al.

Toch zat Zuckerberg niet te springen. Zijn kindje is straks niet meer alleen van hem. Nieuwe aandeelhouders betekent ook inspraak van derden. En honderden medewerkers worden straks in één klap miljonair. Welke gevolgen zal dat hebben voor z’n bedrijf?

En wij, wat gaan wij er van merken? Mogelijk meer commercie. Meer reclames. Dat kan de ‘user experience’ negatief beïnvloeden. Anderzijds heeft Facebook straks een heleboel nieuw geld waar ze mooie dingen mee kunnen gaan doen. Een ‘sociale zoekmachine’, webshops, een nieuw communicatiemedium? Wie zal het zeggen.

Mooie bijkomstigheid is dat bij de aanvraag voor de beursgang een prospectus hoort, waar interessante cijfers over Facebook in zullen staan. Ben benieuwd.

Ik speculeerde over de mogelijke gevolgen van de beursgang op Radio 1:

Ook in een item in het Journaal van NOS op de 3:

 

Categorieën: RadioTV

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *