iTunes heeft laten zien dat we wel degelijk bereid zijn te betalen voor muziek, als het ons maar makkelijk gemaakt wordt. Voor ongeveer 1 euro per stuk kan je zo’n 18 miljoen liedjes aanschaffen. Sinds vorig jaar is Spotify beschikbaar in Nederland. Dit is een streaming dienst, met zo’n 15 miljoen tracks, die met een druk op de knop meteen beginnen te spelen. Maak gratis een account aan, download de software voor pc of mac, en je hebt een gigantische jukebox. Als je verslaafd raakt, stap je voor €4,99 per maand over op het Unlimited abonnement. Je hebt de muziek niet zelf, maar kunt afspelen wat je maar wilt. Toegang is belangrijker dan bezit. Is dat voor jou ook al zo? Of wil je de bestanden of het schijfje toch graag hebben? Voor in de auto bijvoorbeeld. Met het Premium abonnement voor €9,99 heb je ook mobiel altijd alle muziek bij je. Is dat voldoende? Of is het cd-hoesje te belangrijk?

Door het schier oneindige aanbod wordt het wel steeds moeilijker kiezen. Een luxeprobleem wellicht, maar toch. Daarvoor zou je eens kunnen kijken naar 22Tracks. Dit is een dienst, en app, waar je muziek vindt in 22 genres, elk met 22 tracks. De muziek wordt geselecteerd door de beste dj’s uit Amsterdam. Curatie dus. Interessante ontwikkeling, want het concept ‘expert kiest voor u’ bestaat al een tijdje.

Soms hoor je een liedje op de radio wat je leuk vindt maar waarvan je de aankondiging niet gehoord hebt. Daarvoor heb je Shazam. Start de app en laat je mobiel tien tellen naar de muziek luisteren. Even later weet je de titel, de artiest, data van concerten, recensies, YouTube clips en een link naar iTunes store. Shazam is gratis en is er voor iPhone, Android, BlackBerry en Windows Phone.

En heb je een liedje in je hoofd maar weet je niet hoe het heet? Start dan SoundHound. Zing, fluit of neurie het deuntje en je telefoon zoekt het verder voor je uit. SoundHound is er voor iPhone en Android en is ook gratis.

Wat nu als je dat vermaledijde liedje niet meer uit je hoofd krijgt? Gebruik dan de nieuwste ‘in reverse-auditory-melodic-unstickification technology’ van unhearit.com

 

Mijn item is op dinsdagen rond 13:15 uur te horen op BNR Nieuwsradio, in een wekelijkse rubriek, die onderdeel uitmaakt van het programma Zaken doen met…
Je kunt deze bijdrage ook wekelijks als nieuwsbrief ontvangen. Meld je hier aan.
Een overzicht van alle items in deze serie vind je hier.

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *