Precies 25 jaar geleden werd de eerste .com domeinnaam geregistreerd: symbolics.com. Dat werkte toen nog slecht, want het de .com extensie werd nog nauwelijks herkend. Bovendien ging het alleen om email, het Word Wide Web moest nog uitgevonden worden (zie Tim Berners Lee en de vinding van de eeuw). Het duurde dus nog jaren voordat domeinnaamregistraties echt begonnen te werken. Inmiddels zijn het er 84 miljoen. Er komen per week 500.000 nieuwe registraties bij, een groei van 25 miljoen per jaar.

Een van de bekendste domeinnamen is sex.com, geregistreerd door Gary Kremen. Hij ging bijna ten onder door aan rechtzaken tegen Stephen Cohen die het domein onrechtmatig overschreef en er $100 miljoen mee verdiende. De opgelegde $ 65 miljoen schadevergoeding heeft Kremen nooit gekregen. De domeinnaam is later verkocht voor $15 miljoen aan Escom.

rtl_domeinnaamenDe Nederlandse domein extensie .nl bestaat al sinds 1996, maar een jaar jonger dan dotcom dus. Er zijn in Nederland meer dan 3,5 miljoen nl-domeinen geregistreerd. Daarmee is .nl een van de populairste land-domeinen. De duurste .nl-domeinnaam ooit is vakantie.nl die in 2007 voor 2,5 miljoen euro is verkocht. Althans, volgens mijn bronnen. In een item bij RTL Nieuws, naar aanleiding van het feit dat sex.com opnieuw te koop is, hebben ze het over sex.nl als duurste Nederlandse domeinnaam, dat voor ’twee ton’ van de hand zou zijn gegaan, al staat in hun infographic 2 miljoen. Beetje rommelig dus.
Beluister mijn gesprek bij Radio 1 in de player:
Categorieën: Radio

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *