Er wordt al lang gespeculeerd over het moment waarop er een einde zou komen aan de tomeloze groei van Hyves en vooral over het moment waarop Facebook Hyves zou gaan inhalen. Probleem met dit soort discussies is dat cijfers vaak niet absoluut zijn. Dat lijkt vaak wel zo, maar het is maar hoe je er naar kijkt. Vandaar ook de uitdrukking ’there are lies, big lies, and statistics’.

Yme Bosma, Manager Business Development & Partnerships bij Hyves, publiceert al sinds tijden cijfers over het gebruik van social media in Nederland (hier deel 7). En uiteraard gaat het dan vooral om Hyves en de grootste concurrent Facebook. Ondertussen wordt er ook al vrij lang geroepen dat het ’toch echt (bijna) afgelopen is met Hyves’. Mij is niet duidelijk waarom dat gedaan wordt. Er lijkt soms toch wel enige afgunst aan ten grondslag te liggen. Anderhalf jaar geleden werd me een vraag van gelijke strekking voorgelegd op Radio 1, het gesprek was ter ere van het 5-jarig bestaan van Hyves, terwijl het – zeker op dat moment – echt prematuur was om te stellen dat het einde van Hyves in zicht zou zijn. Hyves had op dat moment zo’n 9 miljoen profielen.

Vandaag was dan het nieuws ‘Facebook is Hyves voorbij‘. Althans, dat zou binnen een maand gebeuren. Op basis van het aantal unieke bezoekers is dat waarschijnlijk juist (Hyves: 7,46 mln, Facebook 7,35 mln) maar als je kijkt naar hoe lang mensen op de sites actief zijn, zeker nog niet (Hyves: 268 minuten, Facebook: 131 minuten). Dat scheelt nog fors. En aantal profielen, al vind ik dat zelf niet zo’n betrouwbare indicator, is uiteraard nog ruimschoots in het voordeel van Hyves. (Hyves: 9,6 mln Nederlanders, Facebook: 4,6 mln).

Maar goed, zoals gezegd moet je voorzichtig zijn met de cijfers. Die leiden tot veel discussie. Net als de inzichten van anderen die stellen dat het binnenkort afgelopen zal zijn met Hyves, of sterk nog: dat Facebook ze weg gaat vagen, en ‘dat ze dat zelf ook maar eens onder ogen moeten zien’. Ik kan me goed voorstellen dat dat irriteert. Overigens denk ik ook dat er een moment komt dat Hyves niet meer de alleenheerser is in Nederland. Maar gezien de enorme sociale activiteit die we met z’n allen online aan de dag leggen – al zal ook dat op een gegeven moment wel minder worden – is er vooralsnog ruimte voor meerdere spelers. Zeker voor een sterk lokaal georiënteerd platform als Hyves.

Beluister mijn gesprek op radio1:


1 reactie

Hyves verdient respect | krijnschuurman.com · 4 november 2013 op 10:16

[…] maar vandaag druk ik dan toch maar op het knopje ‘respect’. Ruim twee jaar geleden verbaasde ik me al over de enigszins triomfantelijke toon bij de berichten dat Facebook Hyves nu echt was gepasseerd. Ook nu had ik behoefte om het op te […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *