Geocities begon in 1994. Het bood iedereen de mogelijkheid gratis ene eigen website te maken. En dat was toen heel bijzonder. Naast echte bedrijven met echte websites kon, particuliere eenling, je presenteren met een eigen site. Het idee was oorspronkelijk een virtuele stad te creëren met thema’s, zoals Capitol Hill voor politiek en Silicon Valley voor technologie gerelateerde site.

Op het hoogtepunt waren er miljoenen gebruikers en 20 miljoen unieke bezoekers per maand. Daarmee was Geocities de op twee na best bezochte site. Yahoo, de op een na best bezochte site, nam Geocities over in 2001, ten tijde van de bubble dus, 3,5 miljard dollar. De beurswaarde, ook al overspannen, was destijds 2,4 miljard dollar.
Op zich was het een goede gedachte van Yahoo; een platform voor user generated content, dat was er nog niet. Maar na de overname werd Yahoo eigenaar van alle content, inclusief alles wat vanaf dat moment werd gegenereerd door gebruikers. En die vonden dat niet leuk en haakten af.
Grotere bewegingen die tot de teloorgang van Geocities hebben geleid zijn natuurlijk de opkomst van weblogs als Blogger en WordPress, social networks als Hyves en Facebook en het gemak waarmee je tegenwoordig een eigen domein kunt registreren.
Ik sprak erover bij BNN Today.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *