Gisteren verscheen een CPB rapport over de invloed van open source software (OSS) op de software markt en innovaties. Zoals zo vaak worden in diverse artikelen die naar aanleiding van het rapport zijn verschenen verschillende conclusies getrokken. Open source kan een oplossing zijn voor vendor lock-in, het vastzitten aan een enkele leverancier. En het kan vervolginnovaties stimuleren doordat anderen kunnen doorontwikkelen op bestaande software.

Uitgangspunt is in ieder geval dat de softwaremarkt op slot zit en Microsoft (re) dominant is. De vraag is in hoeverre de overheid hier echt verandering in kan brengen. Met beleid, of als grote klant. Het nieuws dat de nieuwe website van de rijksoverheid, die alle andere sites gaat vervangen, op open source software zal draaien zegt niet veel; webserver software is immers al vaak open source. Of er de komende jaren echt iets zal veranderen blijft dus maar zeer de vraag.

In het item ‘Geld en Ondernemen’, onderdeel van de Frontlinie bij BNR, was ik samen met Valentijn Sessink van Open Office te gast. Download of luister in de player.

Categorieën: OpinieRadio

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *