bnr.jpgGisteren wijdde het FD er al een artikel aan en ook in het programma de Frontlinie op BNR was er aandacht voor: location based social networks. Weet niet of het met de komkommertijd te maken had, want een directe aanleiding was er volgens mij niet. Neemt niet weg dat social networking op je mobieltje – daar komt het feitelijk op neer – sterk in opkomst is en een trend om rekening mee te houden, als je het mij vraagt. Ik was te gast om toelichting te geven. Ook in de studio was Michiel Munneke van Nulaz, een van de Nederlandse initiatieven op dit terrein, samen met diensten als GyPSii, Bliin en Trackr. En er zijn talloze buitenlandse initiatieven zoals BrightKite, Loopt en Twinkle. Sommigen daarvan, waaronder Nulaz, geven behalve de lokatie van je vrienden ook informatie over bezienswaardigheden (via Wikipedia) en bijvoorbeeld winkels, restaurants, hotels, etc. Deze informatie zou volgens mij nog veel waardevoller zijn als het aanbevelingen zou bevatten van mensen uit jouw netwerk. Wellicht dat dat nog komt.

Location based social network - LooptEr moet sowieso nog van alles komen, maar vooral gebruikers. Want de initiatieven die ik heb uitgeprobeerd zijn functioneel nog in een beginstadium, maar ontberen vooral een grote gebruikersschare. En dan heb je een kip-ei probleem, want de dienst is pas aantrekkelijk als er veel anderen gebruik van maken. Het klassieke netwerkeffect; faxen wordt pas nuttig, of leuk voor mijn part, als je vrienden en familie ook een fax hebben.

Hoe dan ook, ik verwacht heel veel van de combinatie mobiel en locatie. Voor sociale doeleinden maar ook zakelijk. Ik kan allerlei diensten rondom evenementen en congressen bedenken. Het is nu afwachten welke van de initiatieven een redelijk publiek kunnen opbouwen. Een partnership met een grote bestaande partij, Hyves bijvoorbeeld, lijkt me een goede strategie. Als Hyves er niet al eerder zelf mee komt…

Download het fragment of speel af in de player.

Categorieën: Radio

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.