bnr.jpgGisteravond lanceerde Google een nieuwe browser: Chrome. Naar eigen zeggen hebben ze deze browser helemaal from scratch opgebouwd omdat de functie van een browser veranderd is. Dat laatste klopt in ieder geval. Het gaat niet alleen meer om het openen van webpagina’s, tegenwoordig draaien we allerlei web-based applicaties. Klinkt geavanceerd, maar denk aan internetbankieren of webmail. Anders gezegd: je hoeft geen programma meer te installeren, het programma wordt geopend vanaf de website, in je browser. Google is daar al heel ver mee met z’n Google Apps: Gmail, Google Docs, Google Calendar, enzovoorts.

Een nieuwe browser is op zichzelf nog niet zo spannend. Microsoft zal er ook niet van wakker liggen. Maar als je de browser echt als een platform gaat zien, is het dat wel. Het platform waarop applicaties draaien is essentieel. Denk Microsoft versus Apple. En als de programma’s van morgen in een webbrowser draaien, is dát dus het cruciale platform geworden, en niet langer het onderliggende operating systeem. Dit heeft vanzelfsprekend ook grote impact op ontwikkelaars.

Ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Google Chrome is in ieder geval ongelooflijk snel. Ik heb dat wel op m’n pc moeten vaststellen want er is nog geen versie voor m’n Mac. Verder ben ik benieuwd of de add-ons die Firefox gebruikers zo gelukkig maken, straks ook met Chrome werken. We wachten het af.

Download de toelichting bij BNR, of speel af in onderstaande player:

Categorieën: Radio

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *