BNR ColumnDe vakantie is begonnen en we trekken er massaal op uit. Dit jaar gaan elf-en-een-half miljoen Nederlanders met vakantie, een half miljoen meer dan vorig jaar. De economische schade hiervan is per saldo ongeveer 4 miljard, dus laten we hopen dat het de vakantiegangers in ieder geval goed doet. De vraag is echter hoeveel mensen zich tijdens hun vakantie ook écht helemaal afsluiten van hun werk. Zo’n 3% van de Nederlanders heeft weleens last van vrijetijdsziekte – je voelt je de eerste dagen van je vakantie slechter dan toen je nog aan het werk was – en slechts een derde van de vakantiegangers zegt tijdens de vakantie nooit aan werk te denken.

Verder blijkt uit diverse onderzoekjes dat één op de vier managers een laptop meeneemt met vakantie. Behalve het gevaar van het verlies van op de laptop aanwezige bedrijfsinformatie is dit een potentieel gevaar voor de vakantiepret. Want veel gezinsleden zijn niet blij als pappa de laptop van het werk meeneemt. Ik ga er gemakshalve vanuit dat hetzelfde geldt voor mamma.

Toch is het te makkelijk om maar meteen de laptop de schuld te geven. Zo is het mobieltje van tegenwoordig al lang niet meer alleen een telefoon. Met smartphones en Blackberry’s is veel meer mogelijk dan bellen alleen. De laptop thuis laten voorkomt dus niet dat de zakelijke email gewoon blijft binnenkomen.

Toch zijn genoeg goede redenen – anders dan voor werk – om je mobieltje en / of laptop mee te nemen op reis.

Voor de planning van dagtripjes naar het museum of juist het strand is het handig om het weer vooraf te weten. Er gaan dit jaar 3,5 miljoen Nederlanders kamperen en voor hen – zeker voor de 1 miljoen die hun tent in eigen land opzetten – is de weersvoorspelling cruciaal. Via talloze sites, die vaak ook een speciale versie voor de mobiele telefoon hebben, kan je dit in de gaten houden. Verder blijkt het genoegen van de Franse zon voor velen van ons extra groot te zijn, wanneer blijkt dat het in Nederland regent. Eén blik op je smartphone met buienradar.nl en je kunt je geluk niet op.

Met de komst van digitale camera’s zijn we flink meer foto’s gaan maken. Door het almaar toenemende aantal megapixels, is je toestel snel vol. Wanneer je langer dan een week met vakantie gaat, is tussentijdse opslag noodzakelijk en de laptop is daar bij uitstek geschikt voor. Bovendien kan je zo je vakantiefoto’s tussentijds vast bekijken en als er mislukte tussen zitten, doe je het de volgende dag gewoon nog even over.

In plaats van naar huis te bellen en te vertellen hoe lekker het weer en hoe mooi het uitzicht is, is het efficienter om even een fotootje te mailen of deze op je weblog te publiceren. Ook dit kan met je smartphone met een druk op de knop. Fotosites zoals Flickr hebben de mogelijkheid om foto’s per email te plaatsen. Op deze manier blijft het thuisfront op de hoogte en hoeft niemand zich zorgen over je te maken.

Overigens heb je voor al deze toepassingen natuurlijk wel internettoegang nodig. De meeste mobiele telefoons hebben dit tegenwoordig standaard. Hou er wel rekening mee dat de internationale tarieven – ondanks inspanningen vanuit de politiek – nog steeds behoorlijk hoog zijn. Daarbij is het goed om te weten dat een email of blog berichtje – of zelfs maar een sms – een stuk efficiënter is dan een telefoongesprek en dus ook veel goedkoper.

Voor de laptop heb je ofwel een UMTS-kaart nodig, of een toegangspunt voor draadloos internet. Toen ik onlangs in Frankrijk met mijn UMTS-kaart op de site van de provider wilde opzoeken wat de buitenlandse tarieven waren, bleek de kostenteller de 6 euro al gepasseerd te zijn, voordat de site goed en wel geopend was. Daarmee was m’n vraag ruimschoots beantwoord. Wifi access points zijn dan een betere optie. Bijna elke laptop heeft een draadloze netwerkkaart ingebouwd en steeds meer hotels en campings bieden draadloos internet, al dan niet gratis, aan.

Het internet blijft een grote verleiding voor velen van ons. Zo blijkt de Tour de France site van de NOS – met dit jaar naast nieuwtjes en doorkomsttijden ook de videobeelden zoals die op televisie zijn te zien – zó populair dat sommige providers klager over opstoppingen. Let wel, de site wordt voor het grootste deel door mensen vanaf hun werkplek bekeken. Tja, die mensen kunnen misschien maar beter zo snel mogelijk met vakantie gaan.

Deze column is op 18-07-07 uitgezonden op BNR Nieuwsradio

Download de mp3 of beluister het radiograment met onderstaand spelertje

Categorieën: ColumnsOpinieRadio

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *