Apple wordt steeds machtiger. Het merk Apple is het afgelopen jaar 20 miljard dollar in waarde gestegen en staat nu in de top 3 van meest waardevolle merken. Andere merken in de top 10 zijn onder meer Google, IBM, Microsoft, Coca-Cola, McDonalds en Marlboro, aldus Millward Brown.

Apple is het merk waar Europeanen de meeste passie voor hebben. De Europese top 5 van meest passievolle merken ziet er als volgt uit: 1. Apple, 2. Sony, 3. Coca Cola, 4. Samsung, 5. Adidas.

Allemaal positief zou je zeggen, maar er is toch ook iets anders gaande. Echte Apple fans willen niet tot de massa behoren. Als je kijkt naar het marktaandeel van Apple computers klopt dat ook wel: zo’n 3-4% slechts. Dat is heel goed te combineren met een anti-Windows houding.

Maar Apple is inmiddels zo veel meer. De iPod is het bekendste voorbeeld en ook het meest succesvolle; daar zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen (!) van verkocht. En je hoeft geen Apple fan te zijn om het ding te kopen. Hetzelfde geldt voor de iPhone. Dat apparaat is juist zeer geschikt voor mensen die uberhaupt eigenlijk niets met computers (te maken willen) hebben. En ook de iPad valt in die categorie. De eerste cijfers spreken boekdelen: 2 miljoen exemplaren verkocht in de eerste 6 maanden, dat is er elke 3 seconden één!

Met de toegenomen macht van Apple groeit ook de kritiek. Zo zijn ontwikkelaars afhankelijk van Apple of hun software ook daadwerkelijk op de iPhone terecht komt. Hoewel Apple naar eigen zeggen 95% van de ingediende apps in 7 dagen goedkeurt, blijft het in principe een gesloten systeem. En daar kan je kritiek op hebben, zeker nu er alternatieven zijn zoals Google, een bedrijf dat door z’n toegenomen macht ook steeds meer kritiek krijgt overigens.

Update 27 mei: De beurskoers van Apple is inmiddels hoger dan die van Microsoft.

Beluister het gesprek hierover:


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *