Een Brit heeft nadat z’n gezicht ernstig verminkt was als gevolg van een motorongeluk, een nieuwe gezicht met behulp van een 3d printer. Knap staaltje techniek.
Er zijn meer mooie voorbeelden. Zo heeft een anderhalf jaar oude baby een 3d geprinte spalk gekregen die de wand van zijn luchtwegen ondersteunt, waardoor hij nu weer zelfstandig kan ademen. Dit patientje leed aan een zeldzame aandoening waardoor de wand van zijn luchtwegen niet stevig genoeg is. Daardoor kon bij het uitademen de luchtpijp dichtklappen. Dat is dus opgelost met een soort buisvormige spalk.

Er is ook al een keer een compleet hart geprint. Niet om het bestaande te vervangen, maar om de chirurgen een goed beeld te geven van het hart, wat bij deze patient grote defecten vertoonde. Met dit dubbel zo grote identieke hart, konden chirurgen een operatieplan maken en ook tijdens de operatie werd het model gebruikt.
Het model kostte maar een paar honderd dollar om te maken, maar heeft naar verluidt duizenden dollars aan operatiekosten bespaard.

En het gaat natuurlijk nog verder. Met een bioprinter kunnen we straks echte cellen en dus echt weefsel maken. Nog lastig, maar wordt hard en door steeds meer mensen aan gewerkt, onder meer in VU Medisch Centrum en het UMC Utrecht.

Ik sprak erover in De Ochtendspits


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *