Mark Zuckerberg, Ashton Kutcher, Elon Musk en enkele anderen investeren samen $50 miljoen in Vicarious. Er werken maar tien mensen, maar wat ze doen is spectaculair: “We’re building software that 
thinks and learns like a human.” Vorig jaar was het ze al gelukt om de captcha te verslaan. je weet wel, van die moeilijk leesbare cijfers en lettertjes die je zo nu en dan moet invullen bij een formulier. Dat is om aan te tonen dat je een mens bent, en geen spam computer.(Captcha staat daar zelfs voor: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart). Zegt veel, al is de toepassing op zich niet erg zinnig. Maar Vicarious is nu bezig de neocortex, een belangrijk deel van ons brein, na te bouwen. Daarmee kan een computer doen wat we tot nu alleen door mensen voor mogelijk hielden.

Het doet denken aan het singularity point. De wet van More, die zegt dat iedere 2 jaar de processorkracht of rekenkracht van computers verdubbelt, geldt wellicht ook voor wetenschap en techniek. Als dat klopt, stevenen we af op het punt dat de vooruitgang zó snel gaat, dat we het als mensen niet meer kunnen begrijpen. Dat is het singularity point. Wanneer dat komt, weten we niet. Spannend of bedreigend?

Ik praatte erover op radio 1:

En het gesprek is ook als video verschenen op de site van Radio 1: