Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Samsung, naast het nieuwe vlaggenschip de S6, een nieuwe dienst aangekondigd: Samsung Pay. Daarmee gaan ze de strijd aan met Apple en Google op het gebied van contactloos betalen.

Uiteraard werkt het met NFC, maar Samsung heeft een troef: ze gebruiken ook MST (Magnetic Secure Transmission), en kunnen daarmee met terminals met magneetstriplezers overweg. Dat is in de VS zo’n 90% van alle betaalpunten. Dat geeft ze een enorm voordeel. Althans, op dit moment. Want in Nederland hebben we de magneetstrip al bijna helemaal uitgefaseerd.

Apple Pay wordt op dit moment als technisch het meest geavanceerd gezien. Je stopt al je credit cards als het ware in je toestel en kunt vervolgens met je telefoon betalen. Apple zegt de transacties niet te zien. Apple heeft al afspraken gemaakt met American Express, Mastercard en Visa. De Apple Watch die er bijna aankomt maakt betalen ‘met je pols’ straks mogelijk.

De Google Wallet bestaat al wat langer en is zelfs her en der al doodverklaard. Onlangs heeft Google echter een deal gemaakt met grote spelers Verizon en AT&T; zij gaan op Android toestellen de Wallet standaard meeleveren.

De motieven van deze giganten lijken mij duidelijk. De smartphone moet voor iedereen het belangrijkste apparaat worden (voor zover dat niet al het geval is). Als de telefoon ook je portemonnee is, realiseer je dat. En het kan zorgen voor een soort lock-in, zeker in het geval van Samsung; als dat je portemonnee is, stap je niet zo snel over op een ander merk.

Wie dese strijd gaat winnen is nog lastig te zeggen, de markt moet immers nog op gang komen. We zeggen al een paar jaar dat dit het jaar van mobiel betalen wordt. Ik denk overigens dat dat nu ook echt het geval is:-)

 

Update: Inmiddels heeft Google aangekondigd met Google Pay te komen.