Mediamagnaat Rupert Murdoch vindt dat Facebook moet betalen als het platform content van nieuwsmedia wil gebruiken. Hij zegt dit in reactie op de aankondiging van Facebook dat het nieuws content minder belangrijk wil gaan maken ten faveure van posts van vrienden en familie. Gebruikers moeten zelf gaan aangeven welke bronnen als kwalitatief en betrouwbaar gezien worden. Murdoch ziet dat als signaal dat die bronnen blijkbaar als belangrijk worden gezien door Zuckerberg, en dan moet hij dus gaan betalen.

De vraag is ‘wie heeft wie het hardste nodig?’. In mijn ogen zijn mediasites veel afhankelijker van Facebook dan andersom. Facebook heeft de afgelopen jaren heel goed gewerkt bij het opbouwen van bereik. Probleem is nu dat Facebook het grootste deel van het advertentiebudget opslokt. En dat doet pijn.

Over het pleidooi van Murdoch, de ontstane situatie en wat daar eventueel aan te doen is, sprak ik met Sjuul Paradijs, voormalig hoofdredacteur van de Telegraaf en Merijn Henfling, chef bij Linda Nieuws, op NPO Radio1.

 

Categorieën: Radio