Vanavond laat Nederlandse tijd zal Windows 10 worden aangekondigd tijdens een groot Microsoft event. Waar Windows 7 een groot succes was, is er rondom versie 8 altijd veel gedoe geweest. Idee was dat we op pc, tablet en smartphone zo’n beetje dezelfde beleving zouden hebben. Zelfde interface met tegels. Maar op kantoor hebben we geen touch-screen, willen we geen tegels en willen we vooral de start-knop terug. Mensen houden niet van (te grote) verandering.

Microsoft geeft hier deels gehoor aan; de interface van Windows 10 zal nog steeds behoorlijk op aanraken gericht zijn – en terecht; touch-screens zijn dominant als je naar het totale gebruik kijkt – maar de belangrijkste vernieuwing zit onder de motorkap. Windows 10 wordt feitelijk één besturingssysteem voor alle soorten computers, ook mobiel, én de Xbox. Dit maakt het een stuk makkelijker voor ontwikkelaars. Bovendien kunnen we de software uit een app-store halen. En de interface, de vertrouwde start-knop of toch de tegels, past zich aan, afhankelijk van het type apparaat. Allemaal prima.

Toch kwam de grootste verassing van iets anders. Ik het Radio 1 gesprek suggereerde ik dat Microsoft wellicht met nieuwe, nog niet bestaande hardware zou komen. Ik dacht aan een soort Amazon Echo; een apparaat in de huiskamer waar je van alles aan kan vragen. Het Microsoft ding zou het knooppunt tussen alle computers in huis kunnen zijn, die allemaal op Windows draaien, inclusief de Xbox en de mogelijkheid te Skypen. Het idee van een nieuw apparaat had ik goed. Maar het werd iets heel anders: een holografische bril. bekijk het filmpje maar eens. Indrukwekkend. Vraag is wel of het realistisch is wat je hier ziet. Het blijft lastig in een video te demonstreren hoe het is om het ding op te hebben. Dat heb ik ook met m’n Google Glass ervaren. Maar goed, we zullen het zien. Het maakt in ieder geval nieuwsgierig.
 

Luister hier het gesprek over de aankondiging van Microsoft bij Radio 1 terug:


 


1 reactie

Microsoft kiest met Windows 10 voor nieuw business model · 4 augustus 2015 op 14:21

[…] recensenten. Net als bij de aankondiging in januari was er toch iets anders wat de aandacht vraagt. Toen was het de aankondiging van de Hololens (waar sindsdien weinig over vernomen is, overigens). Dit keer was het toch vooral het feit dat […]

Reacties zijn gesloten.