Maar lieftst 3 miljoen dollar (ruim 2,5 mln euro) looft de FBI uit voor de tip die leidt tot de arrestatie van Evgeniy Mikhailovich Bogachev. Hij wordt gezien als het
brein achter het GameOver Zeus botnet. Een botnet maakt gebruik van de computers van nietsvermoedende internetgebruikers om bijvoorbeeld spam te versturen of gezamenlijk een website aan te vallen. Of om bankgegevens te stelen, zoals in dit geval. Het botnet zou maar dan 1 miljoen pc’s hebben geïnfecteerd en daarmee meer dan 100 miljoen hebben buitgemaakt.

Hij wordt ook verdacht van het inzetten van Cryptolocker, waarmee meer dan 250.000 pc’s zijn gekaapt. Een paar maanden geleden was Cryptolocker in het nieuws omdat mensen in Nederland phishingsmails van PostNL hadden ontvingen waardoor, na klikken op de link, hun bestanden gegijzeld werden en alleen ontsleutelt werden na betalen van losgeld. (Zie ook mijn item daarover: PostNL niet goed met email.)

In BNR Digitaal praatte ik over Bogachev, het uitloven van een beloning en hoe dat ook op een andere manier zinvol wordt gedaan.