Anderhalve week geleden sprak ik op Radio 1 over de nieuwe algemene voorwaarden van Facebook die op 1 januari 2015 van kracht worden. Dat gesprek heeft nogal wat losgemaakt. Prima, vind ik dat. De video is, en wordt nog steeds, veel gedeeld op Facebook en is inmiddels meer dan een miljoen bijna twee miljoen keer bekeken. Het kwam vandaag uiteindelijk niet tot een gesprek met Facebook zelf, op zender. Ik ga de discussie hier niet samenvatten, maar ik licht er een paar dingen uit:

Zo wordt vaak aangehaald dat punten die ik in het gesprek heb belicht, ook al in de huidige voorwaarden staan en dus niet nieuw zijn. Klopt, maar dat maakt ze niet minder waar. (Je zou kunnen zeggen dat het des te opmerkelijker is dat er nu zo veel ophef over is.)

Ook wordt Facebook her en der geciteerd met de uitspraak dat gegevens alleen met adverteerders worden gedeeld na expliciete toestemming van de gebruiker. Maar dat doe je juist door de algemene voorwaarden te accepteren (onder meer in artikel 2.1). En dat accepteren doe je door Facebook te gebruiken.

Ik heb voor de volledigheid hier nog even de twee meest opmerkelijke artikelen uit de voorwaarden geplaatst. (Hier de bron.)

9. Over advertenties en andere commerciële inhoud die worden geboden of verbeterd door Facebook

Ons doel doel is advertenties en andere commerciële of gesponsorde inhoud te leveren die waardevol zijn voor onze gebruikers en adverteerders. Om ons hierbij te helpen, ga je akkoord met het volgende:

  1. Je geeft ons toestemming je naam, profielfoto, inhoud en informatie (zoals een merk dat je leuk vindt) te gebruiken voor commerciële, gesponsorde of gerelateerde inhoud die door ons wordt aangeboden of verbeterd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een bedrijf of een andere entiteit toestaat ons te betalen om je naam en/of profielfoto met je inhoud of informatie te tonen, zonder dat je daarvoor compensatie krijgt. Als je een specifieke doelgroep hebt geselecteerd voor je inhoud of informatie, respecteren we bij het gebruik je keuze.

 

2. Inhoud en informatie delen

Je bent zelf eigenaar van alle inhoud en informatie die je plaatst op Facebook en in je privacy- en app-instellingen kun je bepalen hoe dit wordt gedeeld. Verder gelden de volgende bepalingen:

  1. Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto’s en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.

 

 

Update 5 januari:

Op 23 december is er nog een item gemaakt over dit onderwerp met onder meer Kohnstam van het College Bescherming Persoonsgegevens (dat onderzoek gaat doen naar de voorwaarden en wil dat Facebook de invoering uitstelt) naar aanleiding van het gesprek met mij op 9 december. 

Ik heb zelf ook teruggeblikt bij Radio 1 op alle commotie die het gesprek (mede) heef veroorzaakt: