Voor BNR maakte werkte ik mee aan een item over apps waarmee je kan besparen op vakantie door wisselkoersen te vermijden. Hieronder het artikel zoals gepubliceerd op bnr.nl:

Revolut
Dit is een combinatie tussen een app en een creditcard. Je zet zelf vooraf geld op de kaart via de app. Op het moment dat je ergens in het buitenland een betaling doet, zoekt de app zelf de best mogelijke wisselkoers voor je. De app werkt zonder transactiekosten en er wordt volgens ICT-expert Krijn Schuurman veel van verwacht: ‘Ze zijn vorige week gestart met een crowdfunding actie waarbij ze een miljoen wilden ophalen. Dat was na één dag al tien miljoen.’

Curve
Ook dit is een app met een pasje, maar met dit ene pasje heb je geen andere pasjes meer nodig. Schuurman: ‘Met de app kun je alle pasjes aan je telefoon koppelen. Je telefoon is vervolgens gekoppeld aan één nieuw pasje, waarmee je al die andere pasjes kunt gebruiken.’ Je betaalt een procent commissie per transactie.

WeSwap
Via deze app wissel je niet je geld met een bank, maar met een andere persoon. Als jij Amerikaanse dollars nodig hebt, zoekt de app naar een Amerikaan die euro’s nodig heeft. En dan wissel je, tegen de beste wisselkoers, met elkaar je geld. De dienst vraagt ook een procent commissie, maar je bent nog altijd een stuk voordeliger uit dan wanneer je naar het wisselkantoor zou gaan.

En hier het item in audio: