De Libra is een digitale munt waar iedereen, waar ook ter wereld, met een (mobiele) internetverbinding gebruik van kan maken. Het feit dat Facebook een van de initiatiefnemers is, leidt tot onrust. Begrijpelijk.

In werkelijkheid is Facebook een van de nu 28 leden van de Libra Association. Ook Visa, Mastercard, Paypal, Vodafone, eBay en Spotify zijn lid, om er een paar te noemen. Bedoeling is dat er straks in 2020 als de munt gelanceerd gaat worden 100 leden zijn.

Facebook is wel de eerste die een ‘wallet’ heeft ontwikkeld, de Callibra. Die heb je nodig om je euro’s in te wisselen voor Libra.
Facebook heeft beloofd je financieel data niet te combineren met je sociale data. Een dergelijke belofte mogen we best kritisch bekijken, aangezien er in het verleden vergelijkbare beweringen zijn gedaan die niet houdbaar bleken te zijn.
Bovendien heeft Facebook in het verleden de impact van een fout met externe apps onderschat (Cambridge Analytica). Er komen naast de Callibra meerdere wallets van externe partijen; een goede maar ook riskante ontwikkeling.

De Libra is een Cryptomunt, maar zal mede vanwege de Libra Reserve, waar de koppeling met de Euro, Dollar em Yen wordt gemaakt, veel stabieler zijn dan de Bitcoin. En bijna niemand begrijpt de Bitcoin, terwijl je de Libra met Whatsapp en Facebook Messenger zal kunnen gebruiken.

De reacties lopen sterk uiteen. Enerzijds wordt de m mooie kant belicht; de Libra geeft 1,7 mld mensen zonder bankrekening nieuwe mogelijkheden. Anderzijds legt de komst van de Libra potentieel een bom onder het mondiale geldsysteem.

Hoe dan ook, alleen maar kritisch zijn en proberentegen te houden is niet de oplossing. Het gaat er technologisch komen; de geest is immers uit de fles. Als er een door de centrale banken uitgegeven digitale munt zou moeten komen, moeten ze wel gaan opschieten en stoppen met discussiëren.

Op NPOradio1 ging ik in gesprek met hoogleraar en Rabobank adviseur Wim Boonstra en Europarlemntarier Paul Tang. Kijk of luister het fragment hier terug:

Categorieën: Radio