Assange en Wikileaks hebben eind juli 20.000 emails gelekt over de voorkeur van de partijtop Democraten voor Clinton. En haar emails staan online bij Wikileaks. Over Trump wordt niets gepubliceerd. Dat is op z’n minst opmerkelijk waardoor je je gaat afvragen: beïnvloedt Julian Assange de Amerikaanse Verkiezingen? 

In Ecuador zijn ze het zat en daarom hebben ze de internetaansluiting van hun ambassade in Londen afgesloten. Ecuador zegt daarmee een einde te willen maken “aan het inmengen in de interne aangelegenheden van andere staten”.

En dan is er nog de verdenking dat Wikileaks geholpen wordt door Russen. De Russische geheime dienst zou tienduizenden mails van de Democraten hebben gehackt. Er zijn inderdaad aanwijzingen, geen bewijs, dat het Russische hackerscollectief Fancy Bear hierbij betrokken is.

Ondertussen is de populariteit van Assange tanende. Het is de missie van Wikileaks om onder meer geheime documenten over ‘oorlog, spionage en corruptie’ openbaar te maken. Daar lijkt in dit geval geen sprake van. Welk hoger doel wordt er gediend met deze publicaties? Sterker nog, er zijn steeds meer geluiden van privacyschendingen van burgers: in het afgelopen jaar zijn de medische dossiers van talloze gewone burgers openbaar gemaakt. Of werd gevoelige informatie over hun familie, financiële situatie of identiteit online gezet. En er is een geval waarbij Wikileaks de naam bekend heeft gemaakt van een Saudische burger die gearresteerd werd op verdenking van homoseksualiteit, terwijl in het ultraconservatieve moslimland de doodstraf staat op homoseksualiteit. En dus, zo is toenemende mate de klacht, brengt Wikileaks zelfs levens in gevaar. Ook bijvoorbeeld dat van agenten die under cover werken. Prominenten als Glen Greenwald, de journalist van The Guardian waar Edward Snowden ook mee werkte, en Snowden zelf zijn kritisch op Wikileaks. Zo zegt Snowden: “Het democratiseren van informatie is van vitaal belang, en Wikileaks heeft daarbij geholpen, maar hun aversie tegen zelfs maar de geringste curatie is een fout.”

Over de mogelijke rol van Assange bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, al dan niet gesteund door de Russen, sprak ik, samen met Ruslandkenner Hubert Smeets, in een uitgebreid gesprek op Radio 1. Hieronder af te spelen. (De eerste 9 seconden zijn niet van de video verwijderd, maar het is echt de goede.)